Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
30
Petak 21.11.2014.
08:00
Vestionline A
Crkva i vernici danas slave Sabor Svetog arhanđela Mihaila, poznat i kao Aranđelovdan.
Petak 21.11.2014.10:34
Срећна слава свима који славе! Само бих молио редакцију да не помиње некаква "веровања" у неким крајевима, јер ово је хришћански празник и паганштину и веровања, која немају везе са хришћанством, овде не треба помињати.
Petak 21.11.2014.11:17
hehehee... a slavljenje Slave je inače usko i ekskluzivno povezano sa hrišćanstvom ? Kako god - Srećna Slava svima...
Petak 21.11.2014.11:43
Наравно да је повезано с хришћанством! А што мислиш да није?
Petak 21.11.2014.12:07
Каква слава је старија од хришћанства. Па и крст старији од хришћанства, али то не значи да је имао то значење које има у хришћанству. Славити се може свашта и слава може бити свакаквих, али наша православна слава је у потпуном складу с хришћанством, док друге, наравно, нису. Не схватам шта хоћеш да кажеш? Шта ту није јасно?
Petak 21.11.2014.12:15
Ništa, rođeni... samo sam se "začudio" a i dalje se čudim, tvom komentaru u kome spominješ "nekakva verovanja" ? Nećeš (kao i generalno svi "novovernici") da prihvatiš, iako je VIŠE NEGO OČIGLEDNO, /čak si i sam to uočio komentarišući/ da su Srbi stariji od Hrišćanstva, i da kroz Srbe /bar kroz neke/ protiče krv Predaka koji nisu znali za Hrista a nije da nisu Verovali... Nema ni veze, nije ni vreme ni mesto... Oprosti što sam uopšte reagovao - nisam imao loše namere... Bog ti dobro dao, od srca.. A Slava neka je i Bogu i Rodu !
Petak 21.11.2014.12:29
eee vitezu, nije ti to viteski. zavrsi misao, jer je tacna.... srpska slava je preneta u hriscanstvo da bi tj. nasi predaci lakse primili i presli u veru isusa hrista. mi smo pre toga bili mnogobozci, Perun i ostali, da ne nabrajam. Isto tako mozes odmah da nadovezes da je za nase predake mladi Hrast ili Hrast uopste bio svetinja, jer se verovalo da Bogovi silaze na Njega kada su na zemlji. Zato su nam i uvalili da svake godine cinimo u ocima predaka najveci greh secusi mladi hrast i prislanjajuci ga uz kucu....zasto, zato sto smo bili jedni od zadnjih koji su primili Hriscanstvo... nema nista u tome lose.
Petak 21.11.2014.13:20
Tako je brate! to je i moja istina..... cini ti dobro i ne misli nikome sto neces da sei tebi misli..... i nijedan Bog bilo cije vere ti nece zameriti..... ostalo je bas kako je marks rekao opium za narod... opet kazem, nemam nistza protiv vere, ali sigurni imam nesto protiv svakoga ko misli da je samop njegova najbolja..... samo cini dobro i nista se ne brini....
Petak 21.11.2014.18:07
....zasto, zato sto smo bili jedni od zadnjih koji su primili Hriscanstvo......................Kao sto su nas ucili da smo dodjosi na Balkan ili Helm pa tako i u evropu( sto apsolutno nema veze sa istinom) tako su nas lagali da smo zadnji primili hriscanstvo i to preko svetog Save. Istina je sasvim suprotna a jedan od naj boljih dokaza je Srbska grncarija ( par vjekova starija od navodnog doseljavanja) u hriscanskim : crkvama, kelijama i naseljima. Uzmi brate i procitaj zitije Svetog Jovana vladimira i vidices da smo i prije Nemanjica bili Hriscani. Nekad smo bili i mnogoljudniji i zivjeli na neuporedivo vecem teritoriju pa su neki dijelovi Srbskog naroda kasnije primili Hriscanstvo.
Petak 21.11.2014.18:10
Juzni i Istocni Srbi su medju prvim koi su primili hriscanstvo a Balticki Srbi medju posljednjim. Oni su primili zapadnu verziju i to je jedan od uzroka njihovog nestanka.
Petak 21.11.2014.12:44
Slavisa brate, blagodarim. Evo sedim na poslu skockan, idem danas sestri i zetu na slavu, eto i samo ime tvoje podseca na slavu. sve sto ti sada pisem je iz dobre volje, nikako omalozavajuci tvoju i moju veru. ali hajde malo da budemo iskreni i da razdvojimo neke stvari onako po redu i kako jeste. ja nemam nista protiv slave, sta vise cenim je jace i od vaskrsa i uskrsa, zato sto je starija od njih. ipak, da je nasa slava u potpunom skladu sa hriscanstvom, onda je ne bi slavili jedini mi. pitam se da li je slave i drugi pravoslavci (grci, rusi, armenci)??? 100% znam da samo mi prislanjamo mladi hrast za bozis i njume pecemo cesnicu.... nesto je bilo pre isusa u sta smo verovali, zar ne???
Petak 21.11.2014.13:19
Управо о тим обичајима, који су остали од давнина (данас их зовемо паганштином), данас људи сматрају да је то исто хришћанство, мада никакве везе нема са тим. Мој коментар горе је баш томе и посвећен, да раздвојимо некаква стара веровања од хришћанских празника. Тачно је да Славу славимо само ми, али је она ипак у потпуном складу са хришћанством, јер тиме изражавамо поштовање према свецима, али се сви молимо само једном Богу. Иначе на дан Крсне Славе је крштен први наш предак. Зато је Слава породични празник, који се преноси са колена на колено. У томе нема никакве паганштине. Иначе наравно да смо пре Исуса веровали у све и свашта. Ипак истина постоји само једна. Ја сам убеђен да је то
Petak 21.11.2014.13:24
православно хришћанство. Може да прича ко шта хоће, али онај ко се труди да живи хришћански (редовна молитва, кајање, исповедање и причешће) је и осетио благодат и заштиту коју добија од Бога. То се не може описати, то свако мора сам да осети кроз лично искуство. Али то искуство се стиче само правим хришћанским животом. Ко живи литургијским животом, тај то зна, а остали, који су хришћани по звању, а живе светски, демократски, они о томе немају баш никакву представу. Они су углавном и извор тих идеја да се сви моле истом Богу и типични представници екуменизма. Жив био брате!
Petak 21.11.2014.11:02
Krsna Slava jeste glavna odlika srpskog Pravoslavlja Srecna Krsna Slava Arandjelovdan domacinima i da je dugo slave u zdravlju i sreci. Neka zdravica danas dugo kruzi !
Petak 21.11.2014.11:10
e pa sretna ti slava! ovo ti iskreno zelim! u nadi da ce te bar danas stici istina i iskreno pkajanje. kad budes onako domacinski krenuo zdravicu, ti pogledaj kumu direktno u oci pa nazdravi u ime boga i tvoga kuma da dodu bolja vremena i da srbija konacno okrene americi i zapadnoj evropi..... budi musko, i za svoju slavu bar reci sta mislis stvarno..... nemoj da poklapas kao baba sta svi kazu za stolom, istupi bar jednom u zivotu i isprsi se.....
Petak 21.11.2014.11:22
Srećna Slava Aranđelovdan, svim Srbima koji slave.čuvajmo našu Pravoslavnu veru, i veru u Hrista Spasa. Pravoslavlje ili smrt.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)