Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.11.2010.
08:22
Tanjug A

Amerika ucrtana na geografskoj karti još 1507. godine

Verujući da je Amerigo Vespući, a ne Kolumbo, otkrio zapadnu hemisferu, kartograf Martin Valdzemiler je misteriozni novi kontinent koji je ucrtao na svojoj karti još 1507. godine, nazvao Amerika, prenosi Glas Amerike.

Sto šezdeset devet godina pre nego što je postojala država zvana Sjedinjene Američke Države, nemački kartograf Valdzemiler napravio je geografsku kartu zapadne hemisfere na kojoj se prvi put spominje ime Amerika
 



Zanimljivo je da Amerika, baš kao i miloni njenih građana, ima svoj izvod iz matične knjige rođenih. Ne radi se o Deklaraciji nezavisnostii, dokumentu koga je 1776. potpisala grupa utemeljivača nacije, kojom je proglašena nezavisnost od kolonijalnih britanskih vladara, već je ta geografska karta - potvrda o rođenju države.

Sto šezdeset devet godina pre nego što je postojala država zvana Sjedinjene Američke Države, nemački kartograf Valdzemiler napravio je geografsku kartu zapadne hemisfere na kojoj se prvi put spominje ime Amerika.


Bilo je to 15 godina nakon što su se đenovski istraživač Kristofor Kolumbo i njegova posada po prvi put otisnuli na zapad iz Evrope, i naišli na čudnu, ogromnu novu zemlju.


Ova karta je nastala prema uverenju Ameriga Vespućija da je ova daleka zemlja ustvari novi kontinent, odnosno, kako se kasnije pokazalo, dva nova kontinenta.


Vespući, koji je bio Italijan, predvodio je i portugalsku ekspediciju koja je došla do obala Brazila. Za razliku od Kolumba, bio je uveren da je otkrio "Novi svet" koji se nalazi između Evrope i Azije.


Verujući da je Vespući, a ne Kolumbo, otkrio zapadnu hemisferu, katrograf Valdsemiler je misteriozni novi kontinent, na svojoj karti, prozvao Amerika, što je, na latinskom, ženski rod Amerigovog imena.


Vlasnik karte, koja je bila ručno izrađena, bio jedan nemački princ i njegovi potomci, pa se više od 350 godina nalazila u njihovom starom dvorcu.


Američka Kongresna biblioteka, u kojoj se inače nalazi najveća zbirka geografskih karti i atlasa sveta, 2003. godine je kupila ovu kartu, koja je postala poznata kao američki izvod iz matične knjige rođenih, za 10 miliona dolara.


Američki Savezni institut za standarde i tehnologiju napravio je hermetički zatvorenu kutiju, ispunjenu gasom, u kojoj se čuva Valdzemilerova karta. Izložena je u sali za posetioce u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, navodi Glas Amerike.

Sreda 24.11.2010. 08:51
A ako pazljivo pogledamo ovu kartu, pa jos i ukljucimo mozak, moci cemo da zakljucimo i da je on ovu kartu napravio na osnovu necega vec postojeceg i odavno poznatog!!! Amerika u to vrijeme nije bila nepoznat i novi kontinent, kao sto smo svi mi ucili... Koliko godina bi nekome trebalo, i to bez ikakvih problema u putu, imajuci u vidu da na kontinent dolazi brodom, a nastavlja mozda na konju, da prvo otkrije kontinent, pa zatim obidje sjevernu, srednju i juznu Ameriku, da bi napravio kartu "Novog Kontinenta"??? A uz sve to, otkriva jos i mnostvo ostrva!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online