Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.10.2018.
09:55
Telegraf.rs, Vestionline A

Zašto su mačke već vekovima domaćice u najvećem ruskom muzeju (VIDEO)

Rusija je zemlja čuda, kontrasta, prirodnih lepota, zemlja sa više vremenskih zona nego što druge imaju stanovnika, zemlja careva, skaski, mitova i legendi, zemlja sa slovenskom dušom, ali i zemlja umetnosti. Umetnosti, sa velikim "U".

Reuters
 

Književnost, slikarstvo, vajarstvo, muzika, dramsko pozorište, balet, arhitektura - nema tog polja stvaralaštva u kome ruski narod ne blista i ne spada u sam svetski vrh.

Što se tiče muzeja, koji su u današnjem svetu neodvojivi od umetnosti, postoji barem jedan grad u Rusiji koji je sam po sebi muzej, Sankt Peterburg, u kome se nalazi institucija koja je uz Luvr najvažnija na svetu - Ermitaž. On ima mnogo toga da pokaže i ponudi, i po mnogo je čemu jedinstven u svetu, ali po jednoj stvari je ipak najjedinstveniji. Po mačkama.

Mačke su se u Zimskom dvorcu ruskih imperatora pojavile još sredinom XVIII veka, nakon što je carica Jelisaveta naredila da se dovedu radi kontrole populacija glodara; izgleda da su "mišolovke" dovedene iz Kazanja, pošto su tamošnje u to doba bile nadaleko čuveni lovci.

Njihovo potomstvo živelo je i radilo u Zimskom dvorcu te Ermitažu sve do Drugog svetskog rata, kada su nažalost pobijene u tim ratnim okolnostima. Ko je za to odgovaran manje je važno, ali Nemci, ako i nisu direktno krivi, krivi su indirektno jer su napali SSSR.

No, odmah po razbijanju Opsade Lenjingrada, mačke su vraćene u Ermitaž. Ne može se ipak reći da su živele u krasnim uslovima, pre da su bile u nezavidnoj situaciji i zapostavljene, pa je krajem devedesetih godina pokrenut poseban program za njihov spas.

Danas Ermitaž usvaja mačke, a takođe je moguće i usvojiti mačku iz ovog muzeja, što se drži za posebnu čast u Rusiji. Postoji i "Mačji festival" koji slavi stanovnice Ermitaža kroz razna takmičenja i igre za decu. 2010. godine bilo ih je 60 u kompleksu, a već tri godine kasnije 74, iako su sve sterilisane. Osoblje zna da se našali, pa kaže, da su njihove mačke poznate jednako koliko i zbirka kojom se muzej diči.

Takođe, imaju svog kuvara koji vodi računa o ukusu svake mačke ponaosob (jer su sve posebne), imaju malu veterinarsku ambulantu, tri staratelja i sekretara za odnose sa javnošću; nekada su slobodno šetale po hodnicima i salama muzeja, ali danas zvanično žive u podrumu kada je vreme nepovoljno, no, kada je napolju lepo, izlaze na nasip, u vrtove, dvorišta i na Dvorski trg.

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Zašto nas maca prati?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online