Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 21.11.2015.
22:51
B92 A

Šta su jeli najveći zlikovci 20. veka?

Gulaš od kobre, halucinogeno korenje i KFC neka su od omiljenih jela ovih devet diktatora.

wikimedia.org/German Federal Archive
Bio vegeterijanac: Adolf Hitler

U knjizi "Dictators' Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants", Viktorija Klark i Melisa Skot nude neverovatan uvid u omiljena jela, navike za stolom i strahove od trovanja nekih od najvećih diktatora 20. veka. A nude i recepte za neka od njima omiljenih jela, za sve zainteresovane.

Ovo su navike u ishrani najgorih na crnoj listi...

Kim Džong Il

Vođa Severne Koreje najviše je uživao u supama od ajkule i psećeg mesa, kao i u masti, a za sve navedeno je verovao da mu pruža imunitet i snagu. Takođe je bio jedan od najvernijih potrošača “Hennessy” konjaka. Imao je i posebnu grupu kuvarica koje su vodile računa o tome da sva zrna pirinča na njegovom tanjiru budu jednake veličine, oblika i boje.

Hitler

Hitler je bio vegetarijanac, što se pripisivalo njegovim ideološkim stavovima, iako je moguće da se razlog krio i u njegovoj uverenosti da mu ishrana bez mesa pomaže kod problema hronične nadutosti i zatvora. Krajem Drugog svetskog rata, Hitler je jeo samo krompir pire i čistu supu. Vođa nacista imao je i 15 ljudi zaduženih za probanje hrane, a ako nijedan od njih ne bi umro 45 minuta nakon uzimanja obroka, tek tada bi i sam počeo da jede.

Staljin

Ruski diktator je voleo tradicionalnu gruzijsku kuhinju, koja sadrži orahe, beli luk, šljive, šipak i mnogo vina. Staljin je uživao u igrama koje su uključivale ispijanje alkohola i po šest sati dugim večerama koje su mu pripremali lični kuhari, među kojima je bio i deda ruskog predsednika Vladimira Putina, Spiridon Putin.

Musolini

Italijanski fašistički vođa obožavao je jednostavne salate od naseckanog belog luka natopljenog uljem i limunovim sokom. Francusku kuhinju je smatrao "bezvrednom". Voleo je da jede obroke kod kuće, sa suprugom Rakelom i njihovo petoro dece. Obroci su u porodici Musolini bili servirani u tačno određeno vreme, a svi su morali da sede na svojim mestima pre nego što "glava porodice" dođe za sto.

Idi Amin

Zloglasni vojni diktator i predsednik Ugande uživao je u pečenim kozama, biljci manioki i hlebu od prosa. Navodno je jeo 40 pomorandži dnevno, verujući da su one "prirodna vijagra". Kasnije, kad je živeo u egzilu u Saudijskoj Arabiji, obožavao je picu i KFC. Neko vreme je takođe uživao u britanskim specijalitetima, i "navukao" se na poslepodnevni čaj, a postojale su glasine i da je bio kanibal.

Pol Pot

Vođa smrtonosnih Crvenih kmera u Kambodži voleo je da jede divljač, divlje svinje, zmije (navodno je veoma voleo gulaš od zmija), sveže voće, i pije brendi i kineska vina. Pol Pot je uživao u luksuznim obrocima dok bi oni koji su živeli pod njegovim režimom smeli da dobiju tek vodu s nekoliko zrna pirinča.

Nikolaj Čaušesku

Rumunski komunistički vođa je voleo da jede vegetarijanske lazanje prelivene jajima pomešanim s kiselom pavlakom, šarana na rumunski način, i salatu od paradajza, luka i fete uz sočan odrezak. Čaušesku je panično izbegavao hranu koja nije bila detaljno ispitana. Na formalnim događanjima bi bacao hranu koju bi mu servirali na pod i odgurnuo bi je što je dalje bilo moguće.

Fransisko Masíjas Nguema

Prvi predsednik Ekvatorijalne Gvineje, koju su pod njegovom vladavinom zvali afričkim Dakauom, voleo je bang - čaj napravljen od lišća ženske biljke kanabisa i iboge, korena s halucinogenim dejstvom. Ne zna se mnogo toga o njegovom ponašanju za stolom, ali pričalo se da je bio kanibal koji je skladištio lobanje u svojem frižideru.

Fransoa Divalije

Poznatiji kao "Papa Doc", ovaj haićanski predsednik i diktator bio je dijabetičar sa srčanim problemima i artritisom kad je došao na vlast krajem 1950-ih godina, pa je njegova supruga morala da ga hrani na kašičicu do njegove smrti 1971. godine.

"Njegova ideja zabave nakon večere uključivala je silazak u tamnicu čiji su zidovi bili obojeni krvavo crvenom bojom, kako bi kroz špijunku gledao mučenje svojih neprijatelja", napisale su Klark i Skot, prenosi Independent.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.11.2015. 07:36
Naš diktator jede goovnna i pije krv narodu .
Subota 21.11.2015. 23:57
У Америци је диктатура већ 100 година,јел они тамо ништа не једу ?
Nedelja 22.11.2015. 00:54
”Imao je i posebnu grupu kuvarica koje su vodile računa o tome da sva zrna pirinča na njegovom tanjiru budu jednake veličine, oblika i boje.” ”...dok bi oni koji su živeli pod njegovim režimom smeli da dobiju tek vodu s nekoliko zrna pirinča.” Na formalnim događanjima bi bacao hranu koju bi mu servirali na pod i odgurnuo bi je što je dalje bilo moguće.” Па ово је за Гиниса, колико глупости у једном тексту!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online