Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.01.2015.
00:15
Vesti A

Istorija bez turista

Egipatski muzej u Kairu najveći je muzej staroegipatske istorije i umetnosti u kojem je izloženo više od 150.000 eksponata u 107 dvorana, koji pokrivaju 5.000 godina istorije Egipta. Potrebno je čak nekoliko meseci da bi se videli svi izložbeni predmeti. Zbirku je sakupio francuski arheolog Ogist Marijet davne 1858. godine, a muzej je otvoren 1902. godine. Najveće atrakcije su Tutankamonova galerija u kojoj se izlaže pogrebna maska od zlata i dragog kamenja, 1.700 ostalih dragocenosti pronađenih u grobnici dečaka kralja, Kraljevska soba mumija u kojoj se nalaze tela 11 velikih faraona, među njima i Ramzesa Drugog i kraljice Hatšepsut. Fascinantne su i Akhenatenova soba, soba dragulja i mumije životinja. Ova najveća zbirka starog sveta nekad je bila stecište miliona turista.


Nemiri u Egiptu koji traju od 2011. kada je svrgnut Hosni Mubarak naneli su težak udarac turizmu koji je donosio skoro 20 odsto deviznog prihoda. Poslednjih godina kulturni događaji se otkazuju, a muzeji rade po nekoliko sati dnevno.

Blago iz Doline kraljeva

Najveće zanimanje u muzeju pobuđuje kolekcija Tutankamonovog blaga, pronađenog 1923. u Dolini kraljeva, jedina sačuvana faraonska grobnica, po kojoj je relativno beznačajni egipatski faraon postao jednim od najpoznatijih vladara starog Egipta. Ogromno bogatstvo pronađeno u grobnici mladoga faraona samo budi maštu koliko li se blago tek nalazilo u opljačkanim grobnicama najvećih faraona.

U Egiptu je 2004. godine bilo 7,4 miliona turista, od čega je čak milion stiglo iz Nemačke, a tokom 2005. godine zemlju je posetilo 8,6 miliona turista. U protekloj godini Egipat posetilo i do pet miliona turista manje u odnosu na godine pre revolucije. Danas svaki hotel sa četiri ili pet zvezdica čuvaju naoružani policajci i vojnici. S druge strane, smeštaj u Egiptu nikada nije bio jeftiniji.

Episkop među faraonima

Egipatski koptski episkop Antonis Aziz posetio je Tutankamonovu galeriju tokom manifestacije "Oživljavanje Egipatskog muzeja u Kairu". Sredinom decembra četiri dvorane u Tutankamonovoj galeriji u Egipatskom muzeju u Kairu otvorene su za javnost nakon restauracije. Dvorane su obnovljene u okviru sedmogodišnjeg projekta obnove čitavog muzeja. Restauraciju Egipatskog muzeja u Kairu pomažu Evropska unija i mnoge međunarodne organizacije.

U poznatim letovalištima, kao što je Šarm el Šeik, ol inkluziv smeštaj u hotelu sa četiri zvezdice može se pronaći za 30 dolara po osobi. Zasad, najverniji gosti su Rusi, pogotovo zimi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online