Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.01.2014.
13:46
D. N. Petrović - Vesti A

Patak skuplji od konja

Posle tromesečnih eliminacija u Novom Pazaru su polufinalnim borbama završene tradicionalne borbe patkova, mada se u ovom kraju radije koristi naziv - šatak), a za pobednika je, bez dugo očekivane finalne borbe, proglašen patak Zeleni, vlasništvo biznismena Hajdina Arifovića. Drugo mesto bez borbe je pripalo patku zvanom Belobradi, čiji je vlasnik Edin Edo Arifović, Hajdinov brat i takođe privrednik.

Braća Hajdin i Edin Arifović sa patkovima Zelenim i Belobradim

Borbe patkova održavaju se na Raški i Jošanici od početka 20 veka, održavale su se i u vreme ratova, epidemija i velikih kriza, obično okupljaju hiljade Novopazaraca, nekada ih je više na obalama Raške i Jošanice nego na fudbalskom stadionu.


Ove godine, u organizaciji Šatkarskog kluba Novi Pazar svoje takmičare na megdan je izvelo čak 125 vlasnika, neki su borce pripremali celo leto, neki su nabavljali hranu iz inostranstva, a neki su angažovali posebne stručnjake sa ciljem da inače ratoborne patkove dodatno motivišu.

Polufinalna borba Zelenog sa Macolom trajala je dva i po sata, patkovi su se tukli četiri kilometra, od Pojilskog mosta do naselja Postenje, gde je Zeleni konačno dobio bitku. U finalu je Zeleni trebao da se sastane sa Belobradim, ali, pošto su vlasnici patkova rođena brađa, a borci dolaze iz iste ekipe, brat nije hteo protiv brata, pa su brojni zaljubljenici u ovaj sport ostali uskraćeni za veliko finale kome bi, kako se očekivalo, prisustvovalo od najmanje 3.000 gledalaca. Za pobednika je tako bez borbe proglašen Zeleni koji po oceni vlasnika i svih članova Šatkarskog kluba Novi Pazar u ovom trenutku nema dostojnog rivala.
 

Megdan se nekad vodi kilometrima
 

- I za patkove, kao i za fudbalere trebaju skauti i osećaj da će neki od njih biti šampion. Uvek sam imao veliko jato, a zeleno pače za oko mi je zapalo kada je imalo samo sedam meseci, još tada se tuklo sa iskusnim patkovima. Konkurenti su mi za njega nudili 1.000 evra, nisam ga dao, pred ovogodišnje takmičenje vredeo je 5.000, sad vredi više od 10.000 evra, a ja ga ne bi dao ni za kakve pare, ni za najnovijeg mercedesa, nija mala stvar u Novom Pazaru imati patka šampiona - kaže Hajdin Arifović i naglašava da strast i uživanje u borbama i pobedama Zelenog ne može ničim da se plati.
 

Put iz Belgije

Novopazarac Hazbo Rifatović živi u Belgiji i svake jeseni dolazi u rodni kraj da učestvuje u borbama patkova. Ove godine sa svojim glavnim adutom Šaranom dogurao je do same završnice, ali nije uspeo da stigne do velikog polufinala. O njegovim patkovima brinu rođaci, pokušao je, kaže, da novopazarske patkove prenese i u Belgiju i da tamo uživa u njihovim borbama, ali nije išlo.

Naši dedovi i očevi uvek su držali patkove i učestvovali u borbama na Raški i Jošanici, za sve prave Novopazarce patkovi su deo tradicije, porodična ljubav, zanimacija i strast za koju se ne pita koliko košta, ranije gotovo da nije bilo domaćinske kuće, a da nije imala svoje jato i svoje borce - ističe Edin Edo Arifović, vlasnik vicešampiona Belobradog.


Retko ko od Novopazaraca otkriva kako priprema i čime hrani svoje šampione, postoje čak i specijalni proteini koji se za skupe pare nabavljaju u Americi, neki imaju svoje kombinacije koje nikome, pa ni rođenom bratu ne žele da otkriju. Borbe patkova obično prate i kladionice pod vedrim nebom na kojima se, posebno u polufinalnim i finalnim borbama, obrnu stotine hiljada evra.
 

Patak može da bude zlata vredan
 

Hteo sam na Zelenog da stavim 10.000 evra, ali kada sam video da mu je protivnik Belobradi iz istog jata i iste porodice, odustao sam, jer borba, a ni klađenje, nisu imali smisla. Ranijih godina kladio sam se sa tri i pet hiljada evra, jednom sam dobio, a jednom izgubio. Klađenje na patkove ima posebnu draž, bez obzira da li je neki patak favorit, borbe su uvek žestoke i vode se do poslednjeg atoma snage. Kod njih nema nameštaja i zbog toga je klađenje na njih najčistije i za nas Novopazarce najprivlačnije - ističe Jonuz Ragipović, vlasnik jedne džins konfekcije i zaljubljenik u borbe patkova.

Kriza sve zaustavila

U Šatkarskom klubu Novi Pazar dugo postoji želja da se takmičenje patkova internacionalizuje i da se na Raški i Jošanici održavanju balkanske i evropske borbe. Interesovanje su pokazali vlasnici patkova iz Bugarske, Makedonije, Rumunije, Crne Gore, Turske, Moldavije.... Kako ističe dugogodišnji predsednik kluba Džemko Trtovac, od internacionalizacije se privremeno odustalo zbog ekonomske krize.

Četvrtak 02.01.2014. 19:32
majku vam suntavu ! Ne mucite PATKE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online