Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.01.2014.
12:17
K. Krstić Tadić - Vesti A

Srpkinja, prva inženjerka u Nemačkoj

Prva žena koja je diplomirala na univerzitetu u Darmštatu pre jednog veka bila je Srpkinja Jovanka Bončić. Ona je prva diplomirana studentkinja Visoke tehničke škole u Darmštatu i 18. jula 1913. godine postala je prva žena arhitekta sa diplomom inženjera u istoriji Nemačke. O neobičnosti tog događaja svedočio je pre jednog veka berlinski list "Ilustrovane novine", koji je na celoj naslovnoj strani objavio fotografiju diplomaca, gde je jedina devojka među mladićima bila i mlada Jovanka Bončić.

Jovanka Bončić, prva žena koja je diplmirala na univerzitetu u Darmštatu

Rođena je u Nišu 5. jula 1887. od oca Mihaila i majke Katarina. Studije arhitekture je započela na Beogradskom univerzitetu da bi nakon sedmog semestra i stečene prakse u Srpskim državnim železnicama, studije nastavila u Darmštatu u Visokoj tehničkoj školi, u čijim je analima zabeleženo da je bila prva žena koja je na tom evropskom univerzitetu stekla diplomu.


Na studijama u Darmštatu upoznala je Ukrajinca Andreja Katernića, diplomiranog inženjera sa kojim je kasnije stupila u brak. Jedno vreme su živeli u Sankt Petersburgu i u Kijevu, da bi se 1922. godine doselili za Beograd u kome su ostali do kraja života. Jovanka Bončić Katernjić je od 1930. pa do početka rata 1941. vodila sektor građevina na Beogradskom univerzitetu i zadužila Beograd, mnogim i danas očuvanim, poznatim građevinama kao što su zgrade Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta. Njena dela su i čuveni Banski dvor u Banjaluci, kao i deo banjskog kupatila u Banji Koviljači. Nakon Drugog svetskog rata je penzionisana i ostala je da živi u Beogradu do svoje smrti 1966. godine.
 

Dobila i ulicu

Darmštat se od 1997. promoviše kao grad nauke. Poznat je po centru visokih tehnologija, a ovde se nalazi i Evropski centar za svemirska istraživanja. Tehnički univerzitet Darmštat je jedan od značajnih tehničkih instituta u Nemačkoj. Od pre dve godine Jovankino ime nosi priznanje Univerziteta Darmštat koje se dodeljuje ženama za posebna naučna dostignuća u oblasti materijala i geonauke. Njeno ime nosi i jedna od ulica u kampusu Univerziteta Darmštat.

Inače, Jovanka nije bila jedina devojka iz Srbije koja je u to vreme studirala u inostranstvu. Još pre nje 1879. godine Draga Ljočić je dobila diplomu medicinskih nauka, čime se svrstala među prvih 10 žena u Evropi koje su stekle univerzitetsku diplomu. Interesantan je podatak koji navodi profesor dr Ljubinka Trgovčević-Mitrović sa Fakulteta za političke nauke da je na Ciriškom univerzitetu do Prvog svetskog rata studiralo još studentkinja iz Srbije.


- Samo kao stipendistkinje Kraljevine Srbije na Ciriškom i ostalim evropskim univerzitetima visokoškolske diplome u tom periodu sticalo je 45 studentkinja - pojasnila je profesorka Trgovčević a istaknute u Ciriškom kružoku bile su upravo srpske studentkinje Milena Bota iz Kruševca, Ružica Dražić iz Šapca, Mileva Marić (Ajnštajn) iz Novog Sada i mnoge druge.

Sreda 01.01.2014. 12:57
Sta su ti ti Nemci. Lud neki narod, a? Dali ovoj Srpkinji ime ulice a ko je u Srbiji jos za nju cuo? Posle Sarajevskog atentata, dizali su nam spomenike po Srbiji kad smo se sa njima ubijali ko volovi u kupusu dok su nas nasi saveznici Englezi i Amerkanci zvali divljacima a Gavrila i Crnu ruku - teroristima. Zanimljivo da Srbija Karadjordjevica stipendira toliki broj studenata u Nemackoj sa kojom ce da zarati samo godinu dana kasnije. Dobar tekst, ali ne bi bilo lose da napisete i koju o ogromnom broju Nemaca koji su dolazili u bogatu Srbiju, narocito da rade, za vreme Obrenovica ali posebno u vreme Nemanjica i Lazarevica.Oni su dobrim delom doneli rudarstvo, poljoprivredu i tehniku u Srbiju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online