Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.01.2013.
18:40
B92 A

Šest najskupljih zalogaja

Hrana je osnovna ljudska poterba, ali nekada može predstavljati pravi luksuz. Zanima vas koja je to najskuplja hrana na svetu? Nastavite da čitate i saznajte.

Iako "rastu“ i "žive" na ovoj planeti, pravilo je da ove ukusne zalogaje mogu priuštiti samo bogati ili avanturisti koji su spremni za put oko sveta i lov sa korpom u ruci.

Na našoj listi šest najskupljih zalogaja našli su se:

Šafran

Šafran – cvet krokusa, od kojeg se dobija ovaj začin, raste svuda. Međutim, šafran je skup jer je za kilogram potrebno 75 hiljada cvetova, a to je, slikovito rečeno, zapremina pet olimpijskih bazena. Za kilogram šafrana moraćete da izdvojite 80-800 evra.

Makadamija

Makadamija – je biljka slična orahu, često je i zovu australijski orah. Oni koji su je probali tvrde da je izuzetno ukusna, posebno kao krem ili u čokoladi. Njenu visoku cenu objašnjava to što drvo makadamije rađa plodove tek nakon deset godina, a zahtevno je po pitanju staništa, voli veliku vlagu i hranljivu zemlju. Cena je oko 25 evra za kilogram.

Kavijar

Kavijar – kada je on u pitanju cene se razlikuju. Kralj kavijara i po ukusu i po ceni je Beluga kavijar. Dobija se od riba čiji su preci živeli u doba Jure, pa cena i nečudi. Reč je o ribljim jajima vrste koja je na planeti 120 miliona godina tako da ćete bar za ovaj podatak morati da platite blizu četiri hiljade evra. U Los Anđelesu je nedavno postavljen i prvi aparat za prodaju ovog delikatesa.

Tartufi

Tartufi – su sorta pečurki za koju morate da izdvojite najmanje 1.500 evra. Ukoliko želite da uživate u nekim skupljim varijetetima to će vas koštati oko 4.000 evra. Tartufi imaju poseban ukus, rastu pod zemljom i teško ih je naći bez dresiranih pasa. Uz to sporo rastu i proizvodnja im je veoma neizvesna.

Krompir

Krompir – da, dobro ste čuli. Ali nije reč o običnom krompiru koji možete naći u lokalnom marketu ili pijaci, već o sorti za koju ćete morati da izdvojite i do 500 evra. Krompir La Bonot raste na francuskom ostrvu Noarmutje u regiji uz more i jedino tu može da daje plodove. Godišnje može da se proizvede samo sto tona, što objašnjava visoku cenu. Verujemo na reč da je ukusan koliko i košta.

Govedina

Goveđe meso – verovatno će vas i ovaj skupi zalogaj iznenaditi, ali odnosi se na Vagi govedinu. Goveđih farmi na kojima se gaje Vagi grla ima svuda u svetu, ali one u Japanu najviše brinu o životinjama, pa je njihovo meso i najskuplje. Navodno, Japanci svoja grla hrane pivom, maze ih i veoma su nežni i pažljivi prema njima. U cenu je zato uračunata celokupna usluga, pa ćete za jedan stejk platiti oko 200 evra. Ukoliko pak želite sočna rebarca moraćete da izdvojite i deset puta više. Cena naravno zavisi i od kuvara koji će vam ovaj delikates pripremiti.

POVEZANE VESTI

Petak 25.01.2013. 08:17
Šafran može da se uzgaja i našim uslovima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online