Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.05.2012.
10:49
Smedia A

Najporočniji narodi Balkana: Hrvati deveti, BiH deseta, a Srbi?

Na rang listi najporočnijih naroda sveta Hrvatska zauzela deveto, BiH deseto mesto. Prema oceni stručnjaka Srbija je između ove dve zemlje. Ko više pije, ko se kocka, a gde ima više narkomana?

Ko više pije?

Česi su najporočniji narod sveta, a na rang-listi 57 zemalja Hrvatska je zauzela deveto, dok je Bosna i Hercegovina na 10. mestu po poročnosti. Srbija nije rangirana, ali po oceni naših stručnjaka, zauzeli bismo mesto između Hrvatske i BiH.

Rang-listu 57 zemalja po poročnosti napravila je agencija "Blumberg". Za to je koristila podatke SZO i UN o tome koliko su određene države podložne bolestima zavisnosti, drogama, alkoholu ali i kockanju.

Dobra strana krize

- Česi su svoje neslavno prvenstvo zaslužili zbog najveće potrošnje alkohola, a takođe vode i u drogama, pošto je među njima najviše pušača marihuane, a po potrošnji ekstazija su drugi - preneli su češki mediji.


Patološki kockari


Dejan Stanković iz fonda „Herc", koji se bavi prevencijom patološkog kockanja, potvrđuje visoko mesto Australijanaca, koji su prvi u svetu. - Srbi su po toj vrsti zavisnosti blizu zemljama u regionu. Međutim, ako su Slovenci na drugom mestu, mi smo negde između njih i Bosanaca, tik uz Hrvate. U Srbiji ima 200.000 do 300.000 zavisnih kockara.


- Svaka igra u koju ulažemo novac da bismo ga dobili jeste kockanje. Zavisni su oni, a takvih je kod nas do 300.000, koji pozajmljuju novac da bi se kockali - rekao je Stanković.

Srbija nije na spisku pošto su poređene samo zemlje za koje su dostupni podaci u svim kategorijama. Domaći stručnjaci pak ocenjuju da bi se na osnovu raspoloživih podataka Srbija našla ispred Hrvata kada je u pitanju alkohol, dok bi joj po broju narkomana i kockara čuvala leđa. Napominju i da bi BiH, kao prvak u Evropi po ispijanju alkohola, bila ispred nas i Hrvata.

Kriza je, kažu, uzela maha, ali nemamo dovoljno novca za poroke. To je možda ključni razlog zašto kod nas nema više narkomana i kockara. U Srbiji ima bar 150.000 narkomana, a registrovano je oko 30.000. Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u u Beogradu [i]dr Jasna Daragan Saveljić smatra da smo mi bolji od Hrvata.

Ko više pije?

U Bosni i Hercegovini, primera radi, registrovano je samo 7.500 zavisnika od droge, a tamošnji stručnjaci procenjuju da ih ima bar 120.000. S druge strane, građani BiH su 2011. od SZO dobili titulu najvećih alkoholičara u Evropi, dok su se Srbi našli na trećoj poziciji. Po toj listi, građani BiH godišnje u proseku popiju 56 litara čistog alkohola. Hrvati u proseku piju 12,6 litara alkohola po glavi stanovnika a Srbi 10.

Neuropsihijatar Lidija Šarac ipak smatra da mi više pijemo od Hrvata.
- Kockara i zavisnika od droge je zbog nedostatka novca možda manje, ali se zato alkohol zloupotrebljava. Kod nas je mnogo više alkoholičara koji se ne leče i samim tim nisu obuhvaćeni analizama - kaže dr Šarac. Ona primećuje da su kod nas trenutno veoma prisutne igre na sreću, koje predstavljaju neku vrstu nade i sklonosti ka spasu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online