Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
03:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Iza kulisa srpsko-turske saradnje (2): Iz inata bolja budućnost

Više od četiri veka života Srba pod Turcima su ostavili dubok trag u našoj kulturi. Od brojnih turskih reči, uticaja na narodnu muziku u južnoj Srbiji, gastronomiju, pa do novog doba kada su Turci u vrhu po broju poseta turista Srbiji i obratno, naravno u srazmeri veličine naroda, odnosi dva naroda i dve zemlje su očigledno u fazi da preovladava uverenje da istoriju treba ostaviti istoričarima i to ne samo onu iz 14. veka, već i pitanje raspada Jugoslavije, NATO intervencije i priznavanja Kosova, a budućnost zasnivati na trgovini, saradnji, slobodi kretanja ljudi, roba i usluga.

pixabay.com
Turistička sila: Primorje Turske privlači desetine hiljada srpskih turista

I taj model funkcioniše. U Srbiji je registrovano oko 400 privrednih subjekata čiji su vlasnici iz Turske, a oko 50 njih i aktivno posluje. Za 11 meseci 2017. godine, trgovinska razmena veća je za oko petinu nego u istom periodu 2016. Očekuje se da će ove godine razmena dostići milijardu evra. Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije kaže da je konkretan rezultat posete dogovor o proširivanju slobodne trgovine s Turskom, u kome se praktično dolazi do povećanja kvota za izvoz srpskih proizvoda u Tursku.

- Pre svega imamo kvotu od 5.000 tona goveđeg mesa koje možemo da izvezemo, povećane su kvote za suncokret, suncokretovo ulje, zamrznuta testa, zamrznuto voće, povrće i mak, što su proizvodi koji su nama značajni jer su traženi u Turskoj, a mi imamo da ponudimo - navodi Đurđević.

Napretka ima i u oblasti turizma. U prvih jedanaest meseci prošle godine, Srbiju je posetilo gotovo 96.000 Turaka. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić navodi da su turski turisti na drugom mestu po broju dolazaka u Srbiju.

- Beograd je destinacija gde oni najradije dolaze i najveći broj stranih turista koji posećuju Beograd su upravo turski turisti. Siguran sam da će se ovaj trend nastaviti i u narednoj godini a ovakve posete samo tome dodatno doprinose - navodi Ljajić.

U Privrednoj komori kažu da je za turske kompanije Srbija privlačna iz dva razloga.

Ipak deficit

Takođe, govorilo se i o tome da će turski investitori u Srbiji graditi i fabriku u Kraljevu za proizvodnju džinsa, ali i još nekoliko fabrika. Mediji su pisali da je turska TAI grupa zainteresovana za izgradnju hotela u Beogradu, koji bi bio deo poznatog lanca For sizons. Međutim, bez obzira na toliko interesovanje turske strane za Srbiju, ono što je činjenica jeste da, kada je reč o robnoj razmeni, Srbija ima deficit s Turskom, odnosno manje izveze u nju, nego što iz nje uveze.

- Prvi je geografski, dakle blizu EU, blizu tim glavnim putevima, praktično Koridoru 10 gde su uglavnom njihove investicije locirane i sama činjenica da Srbija pregovara oko članstva sa EU čini to da njihove kompanije mogu da budu deo tog ekonomskog sistema a to je za njih značajno - objašnjava Đurđević.

Dodaje i da Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom i uskoro sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom, čime, kako ukazuje, pozicioniranje kompanija u Srbiji im omogućava da bescarinski izvoze i u EU i u Rusiju.

Autoput pomirenja

I tokom prethodnih susreta dvojice šefova država, Vučića i Erdogana, jedna od glavnih tema bio je auto-put koji bi povezao Sarajevo i Beograd. Jedna turska delegacija proteklih meseci bila je u Beogradu kako bi radila na tehničkim pitanjima i ispitivala maršrutu ove saobraćajnice, u okviru priprema studije izvodljivosti. Bilo je reči i o finansiranju projekta. Vlada u Ankari duboko veruje da bi dublje infrastrukturno povezivanje pomoglo u relaksiranju odnosa Srbije i BiH.
 

Bosanska veza

Međutim, ekonomija nije jedina oblast kada je reč o saradnji Srbije i Turske, već i politika, koja bi mogla da koristi obema stranama. Najpre, trebalo bi uzeti u obzir uticaj Turske na Bošnjake, pre svega u BiH, ali i na čitavom Balkanu jer je očito njeno osnaživanje položaja na ovim prostorima. Srbiji bi saradnja sa Turskom moglo da ide u prilog i kada je reč o nerešenoj granici sa BiH, na čemu inače insistira EU, i što bez saradnje dve zemlje neće moći da se privede kraju. U tom smislu značajan je uticaj Turske i na bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, što bi moglo da pomogne u smirivanju tenzija na relaciji Sarajevo-Beograd.

Sutra - Iza kulisa srpsko-turske saradnje (3): Davutoglov pohod na Balkan




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online