Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.03.2018.
08:11
A. Vučićević - Vesti A

Država oduzima decu i zbog nemaštine (6): Siromaštvo nije zločin

Psihoterapeut Zoran Milivojević ističe da oduzimanje dece mora biti sprovedeno kada drugih opcija nema.

www.mc.rs
Zoran Milivojević

- Siromašni roditelji imaju pravo na svoju decu i ne smeju se sprečavati da budu roditelji. Socijalne službe moraju da izbegnu da kriminalizuju siromaštvo i da posledice siromaštva budu razlog za oduzimanje dece - objasnio je Milivojević.

On ističe da razni zakoni koji štite dečja prava i zaštitnici dečjih prava često rade potpuno suprotno, štite decu od sopstvenih roditelja kada za tim nema potrebe.

- Ako roditelj kaže svom detetu da pospremi svoju sobu, a dete to ne želi da učini, to se tretira kao nasilje i teranje na rad. Detetu ne smete da ograničite upotrebu mobilnog telefona jer mu tako ograničavate slobodu komunikacije. Posledica svega toga je da deca ne izrastaju u funkcionalne odrasle osobe koje bi prihvatile odgovornost za svoju egzistenciju, koje bi bile samostalne i koje bi se pridržavale društvenih normi, tako da iz generacije u generaciju raste procenat prezaštićene dece, ali i razmažene sklone antisocijalnom ponašanju - ističe Milivojević.

Dodaje da je država trenutno na lošem putu jer podleže pritiscima nevladinih organizacija, te se roditeljima oduzimaju sva prava.

- Na taj način imaćemo porast broja oduzete dece jer će biti veoma teško ne kršiti zakone, ako želite da svoje dete pretvorite u dobre i odgovorne ljude - rekao je Milivojević.

pixabay.com

Policija u pripravnosti

Zapadna Evropa se često čini kao raj za život, sa uređenim sistemom i većim poštovanjem ljudskih prava. Ipak, statistika govori suprotno. U odvajanju mališana od porodica prednjači Švedska, u kojoj se godišnje izmesti i do 300.000 dece, sledi Finska za 250.000, pa Norveška sa 200.000. Naslov u jednom tamošnjem mediju je svojevremeno glasio: "Jedna petina dece u Norveškoj već je spasena od roditelja." U toj zemlji, zakon propisuje da biološki roditelji oduzetu decu mogu da viđaju jednom u pola godine, na dva sata. A razlozi mogu biti potpuno banalni. Jednoj majci u Švedskoj su oduzeli dečaka jer mu je slučajno, tokom presvlačenja, laktom izbila mlečni zub. To se tretiralo kao nasilje. U toj zemlji je oduzimanje dece i njihovo predavanje "hraniteljskim porodicama" postao unosan posao od koga svi imaju koristi - osim dece. U Zapadnoj Evropi je posebno aktuelan trend oduzimanja dece stranim državljanima, posebno Rusima. Slično se dogodilo i na Novom Zelandu, kada su ruski turisti došli na odmor. Roditelji su podviknuli na nemirno dete, neko iz obližnjeg kafića je pozvao policiju, i roditeljima su samo dva sata kasnije oduzeli dete. Ruska diplomatija se borila više od godinu dana da to dete pusti da se viđa sa roditeljima, a o tom slučaju su brujali svi svetski mediji. U najvećem broju slučajeva u zapadnoj Evropi, biološki roditelji nikada ne povrate svoju decu.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online