Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.07.2010.
07:44
Press A

Pakleni plan SAD: Naterati još 40 država da priznaju KiM

Amerikanci planiraju da do početka Generalne skupštine UN nateraju bar još 40 zemalja da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, saznaju beogradski mediji. SAD bi tako sprečile Srbiju da obezbedi većinu za novu rezoluciju o Kosmetu.

Na drugoj strani, kako navodi ''Press'', Srbija je najavila da će u Generalnoj skupštini UN zatražiti da se usvoji nova rezolucija u kojoj će zatražiti obnavljanje pregovora o statusu Kosova i Metohije. Tome se izričito protive SAD i zemlje EU koje su priznale Kosmet.


Sagovornik ''Press-a'' iz diplomatskih krugova navodi da će SAD u sprovođenje svog plana krenuti odmah posle odluke MSP.

Državni sekretar SAD Hilari Klinton


- Nema dileme da će Srbija na osnovu mišljenja MSP pokušati da na Generalnoj skupštini UN pridobije većinu za usvajanje nove rezolucije o Kosmetu. Zato je pripremljen plan da SAD, najjače do sada, pritisnu još najmanje 40 zemalja da priznaju Kosovo i Metohiju i tako obezbede većinu u UN. Ali, ni mi nećemo sedeti skrštenih ruku, već smo pripremilii kontraudar. Prvi ''okršaj" Srbije i SAD očekuje se krajem jula u Ugandi na samitu Afričke unije - navodi sagovornik ''Press-a''.


Saznanja ''Press-a'' potvrdio je i koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. On kaže da prema njegovim saznanjima ''Amerikanci spremaju čak 45 do 50 država da priznaju Kosmet".


- Time bi SAD i Kosovo imali između 110 i 120 glasova u UN, što bi bilo dovoljno da proguraju sopstvenu rezoluciju kojom se priznaje legalnost Kosova i Metohije, a možda čak i zatraži stolica u UN za južnu pokrajinu. S druge strane, imamo i inicijativu EU koja nudi da zajedno sa Srbijom napiše novu rezoluciju o Kosovu, jer njoj ne odgovora produženi konflikt sa Srbijom - kaže Janjić.
 

Profesor međunarodnih odnosa na FPN-u Predrag Simić kaže za Press da je sasvim izvesno očekivati ''veliki pritisak SAD".


- SAD konstantno vrše pritisak, a posle odluke MSP taj pritisak će biti još veći. S druge strane, činjenica je i da je EU postavila Srbiji rok da do 22. jula napišu zajedničku rezoluciju o Kosovu, što govori da ni Evropa ne zna kako će ta odluka izgledati. U EU ne postoji konsenzus o Kosovu i šef diplomatije Ketrin Ešton na sve načine pokušava da nađe kompromis, a osim činjenice da pet država EU nije priznalo Kosovo poslednji masovni protesti u Barseloni, koji traže samostalnost Baskije, ukazuju da moraju da budu oprezni - navodi Simić za beogradski list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online