Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.02.2018.
03:11
D. Dekić - Vesti A

Poznati u beogradskoj izbornoj kampanji (4): Petparačke priče za narodne mase

Poznati u politici su za stranke uvek prečica do više medijskog prostora, mada je kako nam objašnjava Vukosava Crnjanski, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), njihov stvarni uticaj na birače je upitan.

N. Durović
Na meti: Ivan Tasovac

- U vreme kada su stranke bile strogo i nepomirljivo ideološki podeljene, javne ličnosti su, čini se u najvećoj meri, prilazile po nekom svom opredeljenju pojedinim političkim opcijama, koje su ih rado prihvatale, računajući da će deo popularnosti poznatih ličnosti preći i na same stranke, iako za ovu računicu ne postoje dokazi - objašnjava Crnjanski.

Ona ističe da je, nažalost, u Srbiji poslednjih nekoliko izbornih ciklusa, ova ideološka povezanost počela da se pretvara u trgovinu, u kojoj "sve može da se kupi i sve ima cenu".

Poznati u beogradskoj izbornoj kampanji: 

1. Partijska šarenica za birače

2. Aja, Beli i pozajmljeni autoriteti

3. Moć kao magnet

Ali, i u kojoj se, kako kaže, na očigled javnosti razmenjuje poznatost za različite pogodnosti koje država i partije na vlasti mogu da ponude.

- Međutim, dodatna podrška u kampanjama od javnog interesa za građane, uvek je dobrodošla.

Ono što je sigurno, predizborno opredeljivanje pojedinih glumaca, muzičara, akademika, profesora, a posebno popularnih turbo folk pevača i pevačica, ostaje zanimacija za široke narodne mase i pomno se prati u rado gledanim i čitanim petparačkim medijima - pojašnjava Crnjanski.

Filozof Nikola Tanasić ukazuje da je stavljanje poznatih na listu SNS-a pokušaj te partije da se rebrendira od repova u javnosti kako ima dosta neobrazovanih i neznalica i bude ona koja ima i obrazovanu elitu.

Potrebna nova lica

- Mislim da će se ova priča sa poznatima izvrteti u još kojem izbornom ciklusu, pa izlizati i moraće da se nešto promeni. Ili će se na sceni pojaviti nova partija sa potpuno novim i nekorumpiranim licima, ili će čelni ljudi u partijama shvatiti da su previše dugo pred očima građana i dati šansu mladim naraštajima - mišljenja je Nikola Tanasić.

- Umesto takmičenja u komunalnim pitanjima, kao da se bave sakupljanjem sličica poznatih koje lepe u album. Onda se kod nekih ispostavi da su bili samo ukras na izbornim listama, jer podnesu ostavku i prepuste mesto partijskim vojnicima - kaže naš sagovornik.

Objašnjava i da među poznatima neki postanu politički padobranci ograničenog dometa, poput Ivana Tasovca nekada vrlo popularnog direktora Filharmonije.

- Kada je postao ministar kulture njegova popularnost se srozala, pošto je isturan u javnost kao partijski živi zid, a pritom političari nisu preneli deo moći na njega - objašnjava naš sagovornik put Tasovca koji se sa beogradskom listom možda i vrati u politiku.

Nečasno zanimanje

On ističe da političke ličnosti znaju da je njihov i kredibilitet partije potrošen, pa zbog zamora građana njihovim licima i pričama, posežu za poznatima.
- Političar je za građane postao nečasno zanimanje i zato im je potrebno da pozajme ili kupe autoritet od poznatih ličnosti koje ga i dalje imaju u narodu - tumači ovaj analitičar.
Sa druge strane, poznati prihvataju da zagaze u politiku iz različitih razloga, kako to šaljivo kaže Tanasić, neko se proda za ćevape, neko za posao ili novac, a ima i onih koji to rade verujući u neku ideju.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online