Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.01.2018.
03:11
Vestionline A

Klimatske promene istinska opasnost za čovečanstvo (6): Spas na Himalajima

Nekoliko glečera na planinskom vencu Karakoram, deo Himalaja, suprotstavljaju se globalnom trendu otopljavanja i - dobijaju na masi, saopštili su francuski istraživači, nakon proučavanja satelitskih podataka. Razlog tome je nepoznat, jer glečeri u drugim delovima Himalaja gube masu, što je globalni trend, zbog zagrevanja.

pixabay.com
Na Himalajima se nalazi najveće ledeno telo na našoj planeti

Region Karakorama, površine 5.615 kvadratnih kilometara, slabo je proučavan zbog svoje izolovanosti, iako je glavni izvor vode za više od milijardu ljudi.

Na Himalajima se nalazi najveće ledeno telo na našoj planeti, izuzev polarnih kapa, koje se izliva u velike svetske reke, poput Ganga i Bramaputre, od kojih zavise mnogi stanovnici regiona.

Himalajski glečeri i globalno otopljavanje tema su mnogih naučnih debata još od 2007, kada se u izveštanju Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPČ) našla, iako pogrešna, tvrdnja da bi led iz većine delova ovog regiona mogao nestati do 2035.

Iako se često tretira kao deo Himalaja, Karakoram je tehnički zaseban deo, u kojem se nalazi drugi najviši vrh na svetu - K2. Dobar deo ovog regiona je nepristupačan, što otežava njegovo proučavanje.

Škrti podaci

Jasno je, međutim, da je ovaj trend u suprotnosti s drugim delovima šireg regiona Himalaji-Hindu Kuš, u kome živi oko 210 miliona ljudi i gde su glečeri zaliha sveže vode za oko 1,3 milijardi stanovnika u rečnim dolinama. Krajem prošle godine, Međunarodni centar za integrisani razvoj planina (ICIMOD) objavio je podatke koji pokazuju da se na 10 glečera, koji se stalno proučavaju, stopa gubitka leda udvostručila od 80-ih godina. S druge strane, podaci iz ovog regiona su veoma škrti, jer je tu reč o svega 10 proučavanih glečera, od njih više od 54.000.

Naučnici Nacionalnog centra za naučna istraživanja i Univerziteta Grenobl otkrili su da je između 1999. i 2008. masa glečera beznačajno narasla, iako su uočene velike varijacije između pojedinih glečera.

Usijana budućnost

Prošlogodišnji jul bio je vreo u većem delu sveta, a u SAD i Iranu skoro svakodnevno "padaju" temperaturni rekordi od preko 50 stepeni Celzijusovih. Zemlja se zagreva 140 odsto brže nego što je to bilo očekivano, pokazuju najnovije klimatske studije objavljene u časopisu "Klimatski žurnal".
Novi podaci sistema za obradu podataka sa Nasinih satelita (Remout Sensing Sdžistems) pokazuju da su se niži delovi atmosfere od 1998. godine do danas zagrevali mnogo brže nego što su to pokazala ranija istraživanja. Druga studija, pak, pokazuje da bi se trendovi zagrevanja Zemlje uskoro mogli značajno ubrzati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online