Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.03.2017.
03:11
J. Arsenović - Vesti A

Sumrak novinarstva (4): Istina iznad svega

Da nije sve tako crno i da ima prostora za istraživačko novinarstvo koje ne brenuje ko je na vlasti, pokazuje i nekoliko novinarsko istraživačkih grupacija, poput CINS-a, Krika, Pištaljke, Insajdera...

youtube.com/Južne vesti
CINS ne zavisi od oglašivača: Branko Čečen

Uslov svih uslova je da ne budete na tržištu, da ne zavisite od reklama, uglavnom državnih firmi ili velikih privatnih kompanija koje su po pravilu u nekom zavisnom odnosu prema državi.

Novinari takvih redakcija dobijaju vremena za prilježno istraživanje, neopterećeni autocenzurom.

Činjenica da se ove medijsko-istraživačke grupacije projektno finansiraju, odnosno da sa projektima konkurišu za sredstva kod evropskih i američkih fondova ili fondacija "omiljenog" Sorosa ili Rokfelera, koristi se za optužbe da su strani plaćenici i da posao odrađuju za tuđi, a ne za interes domaće javnosti.

Direktor CINS-a Branko Čečen podseća da oni konkurišu, baš kao i RTS, kod evropskih fondova, baš kao i srpska država koja je od EU dobila na desetine miliona evra i koja nije bila gadljiva na taj novac.

- Moram s velikim ponosom da kažem da nikada nijedna činjenica nijednog našeg istraživanje nije dovedena u pitanje. Optužba da smo "strani plaćenici" je u stvari skretanje pažnje s onoga što je suština, a to je da smo mi objavili nešto što je istinito, što je bilo skriveno, što je veoma važno i što se odnosi na veliki broj građana - dodaje Čečen.

On podseća da je CINS kod naprednjaka bio veoma popularan dok su ovi bili u opoziciji.

- Zato što mi istražujemo onoga ko barata novcem i pravima građana, a to je uvek vlast. Pošto smo mi bili jednako analitični, kritični i profesionalni i prema prethodnoj vlasti koju su držale demokrate, onda nas je SNS obožavao. Sada, kada stavljamo pod lupu njihove odluke, kako oni barataju državnim novcem i pravima ovog naroda, onda je to problem. Onda smo strani plaćenici - primećuje Čečen.

Prostakluk bez kočnice

Granice pristojnosti i profesionalne etike izbrisane su u ovim vremenima svakojake tranzicije. Sada se na prostakluk odgovara prostaklukom.

Nakon što je na TV Prva u humorističkoj emisiji Ivana Ivanovića i njegova četiri saradnika premijer opisan kao čovek sa mikropenisom, ubrzo se na TV Hepi emituje specijalna emisija "Ćirilica" Milomira Marića u kojoj se učesnici skandalizuju primitivnošću Ivanovićeve ekipe.

A potom se uzvraća opisivanjem opozicionog predsedničkog kandidata sličnim vokabularom.

- Daću sebi umetničku slobodu, ipak sam ja toliko godina novinar, taj pacoliki sisar u životu je sisao samo NATO sisu - opisivao je Vuka Jeremića vlasnik i glodur "Informera" Dragan J. Vučićević

"Kolegijalno" ubeđivanje

Zanimljiv je način na koji se vrše pritisci na novinare istraživačkih portala.
- Ponude uvek idu preko naših kolega, i to vrlo uglednih, koji nam kažu kako imamo veliku podršku, ali da ima jedna priča koja je problematična i da bi trebalo da je uklonimo sa sajta, jer ćemo biti uvučeni u prljavu političku igru. To traje jedno vreme dok ne shvate s kim imaju posla i da mi nećemo podleći tim "ubeđivanjima" - kaže Čečen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online