Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.02.2016.
08:15
B. Božin i Z.Mirković - Vesti A

Bavarska sama zatvara granice

Bavarski CSU izuzetno je nezadovoljan proteklim briselskim sastankom šefova evropskih država i šefova vlada na temu smanjenja priliva izbeglica. Nikakav dogovor nije postignut, pa vrh ove partije razmatra mogućnost da u Bavarskoj uvede jednostrane korake kako bi lavina pridošlica bila zaustavljena.

Ograda kao u logoru: Dom za azilante kraj Ingolštata

- Došlo je vreme za nacionalne i regionalne mere - rekao je predsednik Odbora za ekonomska pitanja u Bundestagu Peter Ramzauer u intervjuu za medije.

- Bavarska neće moći da uradi ništa drugo nego da iz fioke izvadi već spremljene planove za osiguranje sopstvenih granica i samostalno ih sprovede - dodao je on.

Brisel je nesposoban

Njegov partijski kolega i poslanik nemačkog parlamenta Peter Gauvajler još je preciznije izneo zahtev da "Bavarska donese izmene u pokrajinskim zakonima o unutrašnjoj organizaciji policije i ponovo uvede pograničnu policiju, koja je ukinuta 90-ih godina posle uvođenja Šengenskog sporazuma".

On je rekao da Brisel izgleda nije u stanju da osigura funkcionalnu zaštitu spoljnih granica EU.
Komšija s druge strane granice, austrijski kancelar Verner Fajman poručio je da su mere ograničenja broja izbeglica koje je njegova zemlja uvela dobile podršku većine zemalja članica EU i naglasio da su one potrebne do donošenja evropskog rešenja.

Beč odbio Ciprasa

On je u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir" kazao da nije izašao u susret zahtevu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da se kontingenti, koje je Austrija uvele za izbeglice, ne primenjuju.
"Stojim iza ovih mera koje smo uveli u Austriji. One su primerene u Evropi i u tome me je podržala većina", naglasio je on.

Martovski samit EU

Fajman očekuje dalje korake za rešenje izbegličke krize na vanrednom Savetu EU o akcionom planu EU-Turska, koji će biti održan najverovatnije 7. marta.

Fajman je podvukao da se i dalje zalaže za evropsko rešenje izbegličke krize, ali da će ono uslediti postepeno, zbog čega je trenutno neophodno sopstveno austrijsko rešenje.
"Našom odlukom o ograničenju ne želimo da dopustimo da tražioci azila putuju širom Evrope i biraju u kojoj zemlji će podneti zahtev za azil. Postoji pravo na azil, ali ne i pravo da se zahtev podnese u određenoj zemlji, objasnio je on.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.02.2016. 09:24
Ovo treba i Vojvodina da napravi prema Srbiji... iz više razloga...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online