Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.12.2015.
08:30
I. Kozarski - Vesti A

Da li je planetarni sukob već počeo (2): Ruske rakete čuvaju Kinu

Nuklearne snage Pekinga su slabe, a SAD se uzdržava samo stoga što znaju da Moskva ne sme da dopusti promenu balansa snaga u svetu, kaže dr Mihail Aleksandrov.

Reuters
Brojna žarišta na planeti: Sukob u Jemenu

Mihail Aleksandrov, vodeći ekspert Centra vojno-političkih istraživanja Moskovskog državnog univerziteta međunarodnih odnosa, smatra da nije važno koliko postoji lokalnih konflikata, već da mogućnost svetskog rata kao i uvek zavisi od toga da li neko pogrešno smatra da može da pobedi.

Dr Aleksandrov ukazuje na konflikte iz vremena hladnog rata: sovjetsku intervenciju u Avganistanu, kubansku krizu, ratove u Koreji, Vijetnamu, Angoli, Nikaragvi... Smatra da su svi ti ratovi ostali lokalni pošto su SAD i SSSR realno ocenjivali odnos snaga.

Kurdi vrebaju šansu

Aleksandrov smatra da situacija u Siriji lako može da se otrgne kontroli. U SAD odavno predlažu zonu zabrane leta, i ako pođu na takav korak to isto može da učini Rusija.
- Mislim da u Siriji već ratuju turski oficiri u redovima terorista, pošto se bande bore vojnički isuviše pismeno. Turska može da isprovocira konflikt u Nagorno Karabahu (jermenska provincija koja se odelila od Azerbejdžana) ili da podstakne metež među Tatarima na Krimu. U tom slučaju mi ćemo sigurno podržati turske Kurde. Turska je članica NATO i tražiće zaštitu alijanse - kaže Aleksandrov i dodaje da je korisno što je Rusija pokazala vojnu moć u Siriji, odnosno da i klasičnim, naoružanjem može da dosegne Evropu i SAD, a ne samo atomskim.

- Danas je problem što zapadni političari ne procenjuju situaciju suviše pametno. Oni još nisu ohladili glave od euforije samoproglašene pobede u hladnom ratu. Zapad se ponaša kao da je SSSR doživeo poraz u pravom ratu, pa je Rusija kao naslednica dužna da igra po njihovim pravilima. Oni smatraju da su dovoljno jaki da diktiraju volju i ta vojno-politička pogrešna računica provocira situaciju u kojoj je moguće da svaki lokalni konflikt preraste u globalni - objašnjava dr Aleksandrov, dodajući da japansko-kineske protivrečnosti imaju ozbiljan potencijal da prerastu u ozbiljan rat, a takođe i konflikt Kine s Filipinima i Vijetnamom oko ostrva Spartli.

Ukrajina na ledu

- Ne verujem da će se NATO umešati u Ukrajini, čak i ako tamo Rusija uvede vojsku. Ali ako preovlada nerealno raspoloženje, to može da dovede do eskalacije - kaže Aleksandrov.
Za konflikt Indije i Pakistana misli da ne može da preraste u svetski rat, jer niko neće hteti da se uvuče u to ako se već primeni nuklearno oružje.

Aleksandrov smatra da rat velikih sila ne bi bio vođen atomskim oružjem. To bi bila, pre svega, vazdušno kosmička operacija protiv centara upravljanja s ciljem da uništi komunikacije i vezu i uguši volju protivnika da se suprotstavlja.

- Računalo bi se s tim da protivnik pri takvoj taktici ne bi rizikovao upotrebu atomskog oružja. Međutim, to ne može da prođe s Rusijom, ali Kina zaostaje tehnološki. Nuklearne snage Pekinga su slabe i čak postojeći sistem raketne odbrane SAD može da ih odbije - kaže Aleksandrov.

On napominje da Amerikanci mogu lako da unište flotu Kine i pribiju je na kontinent. Potom bi aktivirali separatističke težnje u Tibetu, Sinzjanujgurskoj oblasti i Hongkongu kako bi meteži doveli do otcepljenja niza regiona i prestanka postojanja Kine kao jedinstvene moćne države.

- SAD se uzdržava od tog scenarija samo stoga što znaju da Rusija ne bi ostala po strani. Uništenje Kine promenilo bi balans sila u svetu i Rusija bi se našla u potpunom neprijateljskom okruženju. U tom slučaju sukob bi eskalirao do nuklearnog rata - kaže Aleksandrov.
On zaključuje da su zaista opasne tačke na planeti Sirija i Kina i da je Rusija glavni vojni balans koji sprečava Ameriku da zagospodari planetom.

Sutra - Da li je planetarni sukob već počeo (3): Pet scenarija Armagedona

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online