Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 21.11.2015.
04:13
D. Dekić - Vesti A

Narod na kupusu, vlast na pršutu

Među srpskom nacijom kojoj se u cilju mera štednje neprestano steže kaiš, šokantno je odjeknula je vest da je za sve državne funkcionere (Skupština, Vlada, Predsedništvo i pripadajuće službe) obezbeđeno čak devet tona najkvalitetnijih suhomesnatih proizvoda, čija je vrednost oko 60.000 evra.

Tanjug
Nije beg cicija: Nabavljeno 900 kilograma suve pršute

Političare kao da uopšte ne brine vest Svetske zdravstvene organizacije o kancerogenosti prerađenog mesa, pa se na spisku slanih đakonija do kojeg je došao list "Blic", a koje poslanici jedu po beneficiranim, gotovo bagatelnim cenama našlo, između ostalog, čak 1,8 tona dimljene slanine, 900 kilograma suve pršute, 200 kilograma čvaraka.

Po sistemu narodu kupus, a onima koji vode zemlju meso, pa gledajući prosek, cela Srbija jede sarmu. Predstavnika najstarije i najugroženije populacije, poslanika Partije udruženih penzionera Srbije (PUP) Momu Čolakovića iznenadila je vest o enormnim količinama najkvalitetnijih mesnih proizvoda.

- Ne znam stvarno za to. Redovno jedem u skupštinskom restoranu, ali nikad pršute i čvarke - kaže za "Vesti" Čolaković.

Upitan šta najčešće jede i koliko ga to košta, odgovara da je to bečka šnicla i "kapama" i da su cene, koliko on zna, približne onim u beogradskim restoranima. Da nisu potvrdio je već u sledećoj rečenici jer kaže da kompletan obrok sa supom, salatom i hlebom košta 520 dinara (4,2 evra).

- Nas petorica redovno ručamo zajedno i račun koji uvek plati jedan od nas bude između 2.500 do 3.000 dinara (20 do 24,7 evra) - kaže Čolaković dodajući da se ponekad časte i slatkišem.
Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija tumači za "Vesti" polušaljivo da je zbog raskoraka u srpskom društvu sve ispalo po onoj našoj "kako je kome zapalo".

Rado Srbi u politiku idu

- Srpski državni funkcioneri očito koriste učešće u političkom životu za lične interese i udoban život. To su ljudi koji bi u slučaju da nisu uspeli preko političkih partija da dođu do funkcija u ovoj zemlji bili niko i ništa - mišljenja je Boško Obradović.

- Uostalom, narod je nosilac suvereniteta, pa stezanjem kaiša daje primer političarima da se ravnaju prema građanima. E, sad treba vremena da ta štednja dopre i do političara, a to je ipak proces - kaže Dobrašinović.

Gomile najkvalitetnije hrane za političare, prema rečima čelnika Dveri Boška Obradovića, očit su znak da su državni funkcioneri otuđeni od građana i bez svesti kako narod bedno živi.

Dva evra za Karađorđevu šniclu

U Upravi za zajedničke poslove republičkih organa "Vestima" je rečeno da je količina suhomesnatih proizvoda planirana na osnovu potreba iz prethodne godine, uvećana za tzv. protokolarne aktivnosti u 2016. U dopisu nam je dostavljemo i rešenje o ugostiteljsko- reprezentativnim uslugama, pa se iz utvrđenih cena vidi da se posne porcije poput paprika i sarmi mogu jesti za 57 i 47 dinara (40 centi do pola evra), Karađorđeva šnicla za nešto manje od dva evra, dok su teleći specijaliteti između četiri i pet evra.

- To je slika bahatosti političara okrenutih privilegijama, umesto da su u službi naroda. Pozicije iskorišćavaju za dolazak do svih državnih resursa, od onog banalnog, kao što je kvalitetna ishrana po povlašćenim cenama, pa sve do korupcije - kaže Obradović za "Vesti".

POVEZANE VESTI

Subota 21.11.2015. 07:48
60 000 evradi?sica je to u odnosu na to koliko kosta jedan parazit koji ima primanja od 1000e.sa dazbinama drzavi plus pokoja dnevnicica tih 1000 naraste na 2000.12 meseci---24 000,pa puta 4 god = bezmalo stotka. 100 000 evrica jedan a takvih je barem 100 000.dakle 10 milijardi evradi za 4 godine.za te pare moze da se napravi 100 000 hektara plastenika
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online