Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.12.2014.
05:17
B. Đ. A

Kina, velesila 21. veka (3): Tajne sahrane i otmica devojaka

Veliki broj Kineza je proteklih decenija krenuo trbuhom za kruhom u razvijene zemlje Evrope, Australije i Severne Amerike. Iako su dobri građani koji ne prave velike probleme, oko njih se godinama prave teorije zavere.

AP
Kineze ne sahranjuju u Srbiji. Njih porodica kremira i pepeo se šalje u rodno mesto u Kini (Ilustracija)
 

Naime, u Srbiji, Italiji, Nemačkoj i ostalim zemljama često su se mogle čuti priče kako Kinezi ne umiru, odnosno da kada umru, njihova tela se tajno sahranjuju, a njihovo mesto zauzme drugi Kinez. Kao dokaz se navodi činjenica da nema nijednog kineskog groba u ovim zemljama. Takođe, ponekad su se u tabloidnoj štampi pojavljivale informacije kako otimaju žene u svojim radnjama i prodaju u roblje.

"Vesti" su istraživale ove informacije, koje su se kao većina tračeva pokazale kao neistinite. Tako u Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, koji obavlja obdukcije preminulih, kažu da su imali slučajeve umrlih Kineza.

- Oni se, kako smo saznali, ne sahranjuju u Srbiji. Njih porodica kremira i pepeo se šalje u rodno mesto u Kini. Zbog toga i nema grobova Kineza u Srbiji. Na kraju krajeva, i Kinezi koji dolaze da rade kod nas su vrlo mlada populacija i smrtnost među njima je niska. Zabeležili smo samo nekoliko slučajeva gde su preminuli kineski državljani - kažu u ovom institutu.

I u srpskoj policiji kažu kako su ove informacije netačne i napominju da su vodili istragu oko najveće "teorije zavere" oko Kineza - da navodno kidnapuju Srpkinje i prodaju ih u belo roblje. Često se pojavljuju priče kako mlada devojka uđe u kinesku radnju, krene u kabinu za presvlačenje, gde nestane, odnosno bude oteta i tajnim tunelima odvedena iz radnje i prodata.

- Čuli smo za tu priču još pre nekoliko godina i krenuli da je istražujemo. Otišli smo do osobe koja je tvrdila da je videla kako nestaje devojka u kineskoj radnji. Međutim, ona nam je rekla kako, u stvari, nije to baš videla, već je to čula od svoje strine. Otišli smo do strine koja je kazala da joj je to ispričala komšinica. Odvela nas je i do komšinice, koja takođe nije to videla, već je čula od tetke. Tako smo prošli 11 ruku dok nismo došli do studentkinje iz Aranđelovca koja radi u jednom butiku i koja nam je rekla da nije videla nikakvu otmicu, već joj je to ispričala žena koja je došla u kupovinu. Tu se trag ohladio. Svakako da bismo znali da se tako nešto dešava, ali nemamo podataka da je porodica prijavila bilo čiji sličan nestanak - kažu u beogradskoj policiji za "Vesti".

SUTRA - Kina, velesila 21. veka (4): Procvat na muci i znoju seljaka

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online