Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.03.2012.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Radovan mora da vidi taj papir!

Šef pravnog tima odbrane bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića Goran Petronijević ocenjuje za "Vesti" da bi autentičnost sporazuma Karadžić-Holburk umnogome mogla da promeni tok suđenja u Hagu.


- Od početka tvrdimo da je taj sporazum postojao i da se Karadžić sve do hapšenja oslanjao na obećanja SAD. Uostalom, na početku suđenja smo i dokazali da je Holbruk 1995. imao ovlašćenja svoje vlade da sa Karadžićem napravi dogovor. Međutim, nedostajao je i konkrektan dokaz, odnosno parafiran dokument. U slučaju da se pokaže da kolega iz Makedonije poseduje original, onda će to značajno promeniti tok suđenja Karadžiću, a mi ćemo biti u prilici da odmah zatražimo od Saveta bezbednosti UN donošenje rezolucije kojom će bivši predsednik RS biti oslobođen - kaže Petronijević.


Prema njegovim rečima, neko iz pravnog tima će kontaktirati advokata Ignata Pančevskog kako bi se dokument koji on poseduje odmah prosledio Radovanu Karadžiću. U slučaju da je dokument originalan, u Haškom tribunalu će biti dovedena u pitanje suština optužnice protiv Karadžića, a zatim i rasvetljena uloga velikih sila u ratu u Bosni.


- Mi smo dokazali da je Holbruk imao ista ovlašćenja kao i tadašnji švedski pregovarač Karl Bilt. Ali, Holbruk je učinio sve kako bi prevario Karadžića i očigledno nije imao skrupula ni u životu ni u diplomatiji. Uostalom, to su potvrdili i snimljeni razgovori između Karle del Ponte i bivšeg predsednika Narodne skupštine RS Dragana Kalinića u kome ona poručuje Karadžiću da je u životnoj opasnosti ako ga pronađu vojnici NATO-a - zaključuje Petronijević.


Da podsetimo, do sada je o postojanju tajnog sporazuma Karadžić-Holbruk progovorilo više nekadašnjih čelnika Srbije i Republike Srpske.
Bivši ministar spoljinih poslova RS Aleksa Buha je još 2008. godine za "Vesti" izjavio da je zajedno sa tadašnjim predsednikom Narodne skupštine RS Momčilom Krajišnikom u noći između 18. i 19. jula 1996. u Beogradu razgovarao sa Holbrukom, sa kojim je bio i njegov tim, o povlačenju Karadžića iz političkog života u RS u zamenu da ga Haški tribunal, kako je rekao, "neće više dirati".


Sličnu priču je potvrdio i poslednji ministar odbrane SFRJ Veljko Kadijević koji je za RIA Novosti izjavio da je prema tom dogovoru Karadžić dobio imunitet od sudskog gonjenja u zamenu za odlazak sa političke scene i iz društvenog života Republike Srpske.
 

Čak tri sporazuma?


Aleksa Buha je još 2008. ispričao za "Vesti" da je čuo glasine o postojanju čak tri sporazuma između Karadžića i Holbruka.


- Govori se da prvi dogovor između Karadžića i Holbruka datira čak iz oktobra 1995, znači pre Dejtona, a za njega se vezuje i ponuđena suma od 600.000 dolara. O tome lično ništa ne znam. I treći, iz maja 1997, kad je Biljana Plavšić, tadašnja predsednica RS, došla iz Banjaluke na Pale i prenela nam njen dogovor sa Olbrajtovom u "četiri oka" da Karadžić treba da nestane iz RS, a Hag ga neće juriti - ispričao je tada Buha.


Strah od falsifikata


- Moramo biti veoma oprezni, zato što je do sada već bilo nekoliko sličnih falsifikata. Jedan je svojevremeno, mislim 1994, sačinila i muslimanska obaveštajna služba kako bi pokazala da je Karadžić bio alav na novac. U svakom slučaju, neophodno je da se najpre utvrdi autentičnost, a to je relativno lako - kaže Petronijević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.03.2012. 12:22
Pa normalno da treba da ga dobije, potvrdi autentičnost i da maše sa njim dušmanima ispred nosa.
Četvrtak 22.03.2012. 15:05
Nešto se bojim za tog kolegu iz Makedonije pa i šire. Sad mi je jasno zašto su ovih dana počeli sukobi sa Albancima. Posle će malo da dotrče američki specijalci iz Bonstila pašće po koja bombica i slučajo će dotični 'kolega iz Makedonije' da 'nestane'. Na žalost scenariji su veoma slični, samo su glumci i žrtve drugi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online