Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.09.2018.
14:20
Dojče vele A

Šta je sve predložio Junker?

Predsednik EK najavljuje da će ojačati granice EU, zalaže se za novi trgovinski sporazum sa Afrikom, ali i za jačanje međunarodne uloge EU.

EPA/Patrick Seeger
Žan-Klod Junker

I ponovo ukazuje na važnost regiona Zapadnog Balkana.

- Potrebna nam je definicija pristupanja zemalja Zapadnog Balkana. U suprotnom, drugi bi mogli to da iskoriste i oblikuju naše susedstvo - izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

U svom četvrtom, poslednjem godišnjem govoru o stanju Evropske unije on se osvrnuo i na problem evrointegracija: "Proširenje je uspešna priča, ujedinili smo Evropu istorijski i geografski". 

Ipak, glavne teme odlazećeg predsednika Evropske komisije pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu bile su migraciona politika, jačanje evra, predstojeći izlazak Velike Britanije i rast popularnosti desničarskih stranaka. 

Junkerov govor održan je samo osam meseci pre izbora za Evropski parlament koji će biti održani u septembru 2019. godine. 

- Evropska unija mora postati suvereniji akter na svetskoj sceni - rekao je Junker.

-Ukoliko bi Evropa ujedinila svu političku, ekonomsku i vojnu moć svojih nacija, njena uloga u svetu mogla bi da bude ojačana. Mi ćemo uvek biti oni koji plaćaju globalno, ali vreme je da počnemo i da igramo globalno-  izjavio je predsednik Evropske komisije. 

Šta je predložio Junker?

- Trgovinski sporazum sa Afrikom, kako bi privukao više privatnih investicija na kontinent i stvorio do deset miliona novih radnih mesta
- Rešavanje migracija povećanjem resursa za graničnu i obalsku stražu EU, što bi rezultiralo brojem od 10.000 graničnih čuvara do 2020. godine
- Nova pravila za suzbijanje međunarodnog terorizma, mešanja u izbore i terorističkih sadržaja na internetu
- Promovisanje evra u inostranstvu, kako bi se nadmetali sa američkim dolarom
- Održavanje bliskih veza sa Velikom Britanijom nakon Bregzita kroz sporazum o slobodnoj trgovini
- Ukidanje pomeranja sata u celoj Evropi i omogućavanje državama-članicama EU da same donesu odluku

Zašto su migracije tako važna tema: Jedan od najvećih izazova EU jeste priliv izbeglica preko Mediterana. Jedan deo izbeglica dolazi iz Afrike, a drugi iz Sirije. Na to ih podstiču krize u njihovim zemljama. Sistem kvota EU za razmenu izbeglica doveo je do podele među članicama. Zemlje kao što su Mađarska i Poljska bore se protiv politike migracije EU, tražeći više suvereniteta i pravo glasa o tome koliko migranata bi njihova zemlja trebalo da prihvati. 

Kontroverze oko evra: Pat-pozicija između Grčke i EU zbog mera štednje naglašava izazove različitih ekonomija i disbalansa u snazi - sve pod okriljem iste valute. Grčka je 2018. zvanično završila svoj poslednji program pomoći EU. Iako je program označen kao uspešan, izazovi ostaju i mogućnost slične krize i dalje stoji kao pretnja EU. 

Jedinstvo EU pod pretnjom: Predstojeći izlazak Velike Britanije iz EU doveo je do donekle haotičnih pregovora, i podstakao pitanja o budućnosti EU. Porast populističkih, desničarskih partija širom kontinenta, onih koje se zalažu za veći nacionalni suverenitet i smanjenu integraciju, predstavljaju pretnju evropskom projektu, osporavaju evropski identitet i postavljaju pitanje da li druge zemlje mogu da prate put Britaniju u budućnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online