Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.05.2018.
08:38 >> 08:39h
b92.net, Vestionline A

Počelo je: Vulkan na Havajima opasno preti - eksplozije, kiša pepela, zemljotresi

Na havajskom Velikom ostrvu došlo je do nove erupcije vulkana, tokom koje se stvorio oblak pepela i dima do 9.100 metara. Do nove erupcije došlo je oko 4 sata ujutru, po lokalnom vremenu, a lava koja je izbila uništila je najmanje 26 kuća, prenosi Rojters.

Naučnici su upozorili da bi vulkan mogao da postane razorniji, uz veće izbacivanje pepela.
Jedan od stanovnika koji živi u blizini planine na kojoj se nalazi vulkan, rekao je da je čuo zastrašujući zvuk.

Lekari su upozorili na rizik od čestica pepela u vazduhu, kao i da svako sa respiratornim problemima, poput astme, mora da ograniči izlaganje pepelu.

Savezna uprava za vazduhoplovstvo produžila je ograničenje avionima prilikom ulaska u vazdušni prostor do 9.000 metara iznad Kilaueinog vrha, a zabrana se odnosi na radijus dužine osam kilometara oko kratera.

Vulkan Kilauea "lansirao" je devet kilometara visoko oblak prašine i pepela. Na Havaje se sručila kiša pepela i prašine. Stručnjaci kažu to je početak.

Takav scenario, upozoravaju naučnici, mogao bi da usledi već u narednim satima, prenosi Rojters. Stanovnici velikog ostrva već su upozoreni se sklone na bezbedno, zbog pepela i toksičnih materija u vazduhu. Postoji opasnost da vetar sve to odnese i do glavnog grada Velikog ostrva Hiloa, koji je pun turista.

Kako prenose agencije, havajski vulkan, koji je u fazi erupcije već dve nedelje, u sredu je ispalio prave balističke bombe, užarene lopte veličine mikrotalasne pećnice, koje su popadale na jedan parking. celo područje, istovremeno, konstantno je pod zemljotresima. Oštećeni su brojni objekti, putevi su popucali, a lava je dolšla i do kuća i puteva. 

Stručnjaci, koji danima upozoravaju da će Kiluaea doći do tačke eruptivnih eksplozija, kažu da je ta prva eksolozija koja se dogodila slaba i da bi sledeće mogle biti iste jačine i ističu da ne veruju da će se ponoviti scenario iz 1790. kada je od takvih eruptivnih eksplozija vulkana na Havajima poginulo na desetine ljudi.Dok stručnjaci prate i pokušavaju da predvide ponašanje vulkana, brojne službe su na terenu i pokušavaju da saniraju posledice i pomognu stanovništvu. Svaki stanovnik područja ugroženog dejstvom vulkana dobio je par maski za lice.

Takođe, još uvek je na snazi crveni alarm za sve aviokompanije da ne lete iznad podrčja vulkana, jer pepeo i prašina iz vazduha lako mogu ući u letelice i izazvati ozbiljne kvarove. 

Stanovništvo j etakođe upozoreno da vozi bezbedno jer su putevi od pepela i prašine klizavi, a savet dat svima je da uopšte ne napuštaju svoje domove ukoliko ne moraju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online