Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
13:30
Vesti A

Stranci postali poslanici

Pomor među federalnim političarima zbog sukoba sa Ustavom nastavlja se. Pravnici upozoravaju da kriza zbog dvojnog državljanstva članova Parlamenta i Senata nije završena, iako je još prošle nedelje pravo da sede u poslaničkim klupama izgubilo njih još petoro, od čega je troje laburista.

EPA/DEAN LEWINS
Nastavak skandala u federalnom parlamentu

Sada je pod znakom pitanja status još dve laburistkinje:Eme Husar i Eme Mekbrajd. Prema parlamentarnom registru državljanstava, ove dve političarke tražile su da ponište inostrano državljanstvo, ali nema dokaza da su njihovi zahtevi primljeni i da se po njima postupalo.

Stručnjak za ustav Džordž Vilijams predviđa "haos na narednim izborima", posebno ako rezultati trke između dve partije budu približno, pošto će onda kandidati i stranke osporavati protivnike na osnovu sumnji da su dvojni državljani, što im oduzima pravo da se nađu u parlamentu.
Sada, na vrhuncu krize sa državljanstvima, glavne političke stranke su se usmerile na proveru statusa poslanika (i svojih i tuđih). Posebno će se gledati na one članove parlamenta čiji registar bude nepotpun.

Profesor Vilijams, dekan pravnog fakulteta Univerziteta NSW upozorava da je reč o velikom broju ljudi, od kojih mnogi neće moći da prođu proveru.

- U svemu tome biće puno aljkavosti i ne sumnjam da ćemo na narednim izborima imati mnogo kandidata koji neće imati pravo da učestvuju - kaže profesor Vilijams.

Vrhovni sud je prošle nedelje zaključio da bivša liberalna senatorka Kati Galager nije imala pravo da izađe na izbore 2016. godine zato što je u to vreme bila britanska državljanka. Laburisti Suzan Lemb, Džastin Kej i Džoš Vilson, kao i Rebeka Šarki iz Centralne alijanse podneli su ostavke posle toga, saopštavajući da su njihove okolnosti iste kao kod Kati Galager. U njihovim izbornim jedinicama sada predstoje vanredni izbori.

Krajem prošle godine, parlamentarna mesta izgubilo je devet poslanika.

Poljakinja i Irkinja samo do izbora

* Ema Husar, poslanica za izbornu jedinicu Lindzi u zapadnom Sidneju, poslala je 24. maja 2016. godine pismo poljskom generalnom konzulatu. Navela je da bi mogla po dedi po ocu da dobije poljsko državljanstvo. U pismu, poslatom 16 dana pre zaključenja kandidatske liste za izbore 2016. godine ona se odriče "svake odanosti, poslušnosti ili privrženosti Poljskoj kao i poljskog državljanstva".
Međutim, Vlada Poljske nije pružila dokaze kojima bi potvrdila prijem ovog pisma, kao što nema ni potvrde o poništenju njenog državljanstva.
* Ema Mekbrajd, članica za izbornu jedinicu Dobel u NSNj, poslala je potpisanu "izjavu o poreklu", odnosno obrazac kojim se odriče svog irskog državljanstva, datiranu 9. avgusta 2013, nekoliko dana pre zaključenja liste za izbore 2013. "Prema irskom zakonu moje državljanstvo te zemlje po podnošenju izjave o poreklu automatski je okončano", navela je u izjavi.
Međutim, Vlada Irske takođe nije potvrdila da je izjava podneta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online