Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.05.2018.
15:14
aljazeera.net A

Rat u Siriji: Ko s kim i protiv koga

Ko podržava, a ko se protivi intervenciji zapadnih zemalja u zemlji gde već sedam godina bukti građanski rat, piše Al Džazira.

pixabay.com
 

Dana 14. aprila snage SAD i saveznika bombardovale su nekoliko položaja Vladinih snaga u Siriji, nakon navodnog hemijskog napada na bivše uporište pobunjenika u Dumi u blizini Damaska.

Pored SAD, u napadima su učestvovale snage Velike Britanije i Francuske, ali te zemlje nisu jedini američki saveznici u sirijskom ratu.

U sirijskom sukobu postoje jasne, konstantne alijanse koje su uključene od samog početka

NATO

Šef NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u aprilu da sve članice Alijanse podržavaju vazdušne napade na Siriju koje su izvršile SAD, Velika Britanija i Francuska na postrojenja za proizvodnju hemijskog naoružanja. On je rekao da će vazdušni udari smanjiti sposobnost sirijske Vlade da izvede nove hemijske napade, poput napada na civile u Dumi.

Velika Britanija

Britanska premijerka Tereza Mej našla se na udaru parlamentarnih zastupnika zato što za akciju u Siriji nije tražila podršku Parlamenta.

Ona je rekla da "nije bilo alternative", da Velika Britanija i njeni saveznici nastoje koristiti sva diplomatska sredstva kako bi sprečili korišćenje hemijskog oružja, ali da su u više navrata bili sprečeni u tome, navodeći ruski veto na nezavisnu istragu napada u Dumi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Francuska

Prema navodima zvaničnika francuskog Ministarstva odbrane, francuske snage su lansirale 12 raketa tokom napada na Siriju, a nema indicija da je neka od raketa oborena.

Izrael

Sirijski državni mediji i aktivisti saopštili su da je Izrael u sredu, 9. maja, gađao pozicije vojske u blizini Damaska. Napad se dogodio sat vremena nakon što je američki predsednik Tramp objavio da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, a Teheran nazvao glavnim izvoznikom terorizma u regionu.

Izraelska vojska je u februaru saopštila da je oborila iranski dron koji je ušao u zemlju, i da je gađala iranske mete u Siriji, koje su ga lansirale. Protivvazdušna odbrana Sirije oborila je tada izraelski F-16, a piloti su se katapultirali.

Kina

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je da je napadima koalicije pod vođstvom SAD-a prekršeno međunarodno pravo i da je političko rešenje jedino moguće u Siriji.

Rusija

Ubrzo nakon napada, Rusija je objavila lokacije koje su se našle na meti udara. Predsednik Putin je upozorio da bi napadi mogli "dovesti do novog talasa tražitelja azila iz Sirije i celog regiona".

Ruski mediji su citirali ruskog vojnog zvaničnika, koji je kazao da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela najmanje 71 raketu koju su ispalile snage SAD, Velike Britanije i Francuske. General-potpukovnik Sergej Rudskoj kazao je da su najmanje 103 rakete, uključujući Tomahavk, ispaljene na nekoliko ciljeva u Siriji.

Iran

Zvanični Teheran podržava sirijsku Vladu od početka rata. Vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei, osudio je vazdušne napade na Siriju, a Donalda Trampa, francuskog predsjednika Emanuela Makrona i Terezu Mej nazvao je "kriminalcima".

Sirija

Sirijska državna novinska agencija osudila je vazdušne napade, tvrdeći da je većina raketa ispaljena na tu zemlju oborena. SANA je, takođe, objavila priču u kojoj se tvrdi da je sirijska vojska otkrila laboratoriju koju su pobunjenici koristili za proizvodnju "otrovnog materijala".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online