Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.03.2018.
15:12
www.dw.com A

Pad Afrina - šta hoće Erdogan?

Turska vojska i sirijski borci zauzeli su Afrin na severu Sirije, odakle ima izveštaja o pljački i progonu civila. Kurdske jedinice planiraju gerilsku borbu. Za sada je nejasno šta Ankara planira sa okupiranim oblastima.

Tanjug/AP
Turski vojnici u sirijskoj pokrajini Afrin

"Kurdi ostavljeni na cedilu"

Turska vojska navodi da je u toku pretres zauzetih četvrti kurdskog grada Afrina na severu Sirije. Tokom vikenda je vojska uz podršku grupa takozvane Slobodne sirijske armije zauzela grad dva meseca nakon početka intervencije.

Za sada postoje protivrečne informacije: turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u nedelju je rekao da je gradsko jezgro "potpuno" pod kontrolom armije, a da su "teroristi pobegli podvijenog repa". Postoje i snimci koji pokazuju pobednike kako šenluče i slave. Grad su napustile kolone civila, ali je trenutno nejasno koliko ih je ostalo.

S druge strane, ima izveštaja o nastavku borbi u samom gradu. Kurdske Jedinice narodne odbrane, aktivne u Siriji, najavile su gerilsku borbu jer tokom dva meseca nisu mogli da se suprotstave svakodnevnim artiljerijskim i vazdušnim udarima. Tokom noći je, prema izveštaju turske agencije Anadolu, u eksploziji u jednoj zgradi stradalo sedmoro civila i četiri borca Slobodne sirijske armije.

Masovna pljačka "proturskih boraca"

Na šenlučenju se nije zaustavilo. Buldožerima je srušena statua kovača Kavea, mitološkog lika koji je simbol borbe protiv strane okupacije. Dopisnici agencije AFP javljaju da su "proturski borci" masovno opljačkali sve na šta su naišli - na pik-apovima su primećene namirnice, koze, bela tehnika i motocikli. Traktorima su iz grada izvlačeni i automobili.

Kurdski zvaničnici regiona koji uživa autonomiju i do nedavno je bio skoro sasvim pošteđen krvavog rata u Siriji saopštili su da se otpor nastavlja "dok svaki kvadratni centimetar Afrina ne bude oslobođen". Oni su najavili da sa "direktne konfrontacije prelaze na iznenadne napade" i da će biti "stalna noćna mora" onima koji su zaposeli grad.

Turci došli da ostanu?

Analitičari ocenjuju da su sada ugroženi i drugi kurdski regioni, ali da je tursko prisustvo usred Sirije veliki udarac i za vlasti u Damasku. U poslednjih godinu dana sirijska vojska uz podršku Rusije u drugim delovima Sirije preuzima kontrolu. "Svaki metar Sirije na koji su umarširale turske trupe i njihovi trabanti u vidu sirijskih pobunjenika sada su van domašaja Damaska", rekao je Nikolas Heras iz Centra za novu američku bezbednost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online