Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.01.2018.
15:31
blic.rs, Vestionline A

Turska se sprema za rat sa "starim-novim" SAD saveznicima

Sjedinjene Američke Države još jednom su se našle između vatre dva saveznika, koji se spremaju da međusobno zarate. Turska, koju je isprovocirao američki plan za Kurde u Siriji već je rasporedila tenkove duž granice, dok zvaničnici iz Vašingtona pokušavaju da ugase razbuktale strasti.

pixabay.com
SAD ulazi "u klinč" sa Turskom?

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa odstupila je od planiranog rasporeda snaga bezbednosti u severoistočnoj Siriji, nakon što je Turska zapretila da će povesti napad preko granice protiv Kurda.

Mevlut Čavušoglu, turski ministar inostranih poslova, rekao je u četvrtak da je nova retorika usledila kao odgovor na zabrinutosti Turske zbog odnosa SAD sa sirijskim Kurdima.

Dok Ankara forsira planove o pokretanju vojnih operacija u Siriji, za tuski CNN je rekao da je poslao vojnog šefa osoblja Hulusija Akara u Moskvu, kako bi obezbedio koncenzus Rusije. S obzirom da Rusija kontroliše nebo iznad oblasti koje Turska planira da napadne, to bi moglo da pokvari planove Ankare, i dovede do obaranja turskih aviona.

Sirija je ipak upozorila u četvrtak da je spremna da obori turske avione ako njene trupe napadnu enklavu Kurda Afrin, na samoj granici dve države, što bi moglo da dovede do novog regionalnog konflikta.

- Sirijske vazdušne snage su povratile svu svoju snagu i spremne su da unište tursku avijaciju ako se nađu iznad Sirije - rekao je zamenik ministra inostranih poslova Sirije Faisal Mekdad.

Takav rat takođe nosi rizik od uplitanje Sjedinjenih Američkih Država, koja je u bliskim odnosima i sa Kurdima i Turskom (NATO saveznikom), i često se nalazi razapeta između interesa dva saveznika.

Konfuzija oko graničnih snaga čini se da je barem delimično posledica i nedostatka koordinacije u Vašingtonu između različitih ogranaka administracije uključenih u rat protiv Islamske države, piše "Vašington post".

- Kriza u Afrinu pokazuje koliko je teško za američke političare da opušteno žvaću žvaku kada se radi o Siriji. Ovakva politika je kao pucanje sa kuka - rekao je Nikolas Heras iz Centra za novu američku bezbednost sa sedištem u Vašingtonu.

U ovom slučaju, američki vojni zvaničnici izazvali su bes Turske tokom vikenda kada su objavili da obučavaju "snage pogranične bezbednosti" kako bi čuvala pozicije samoproklamovane kurdske eklave koja se formira na granici sa Turskom.

Takve snage bi podstakle formiranje i kurdskog identiteta. U toj oblasti SAD imaju i oko 2.000 trupa, gde takođe treniraju i obučavaju borce Sirijskih demokratskih snaga.

Izveštaji su razbesneli Tursku čiji lideri već duže vreme optužuju SAD da omogućuje postojanje terorizma podrškom Kurda u Siriji.

Nezadovoljstvo je izrazio i Iran, koji je izjavio da očekuje da se okončaju nelegalne akcije Amerike u Siriji.

U međuvrmenu, Turska je rasporedila tenkove i trupe duž granice sa Sirijom gde se, sva je prilika, pripremaju za napad na enklavu Kurda.

Suočeni sa ratom koji bi je stavio u poziciju da bira između dva bitna saveznika, američki zvaničnici sada kalibrišu do najsitnijih detalja.

Kako je Reks Tilerson rekao, te snage "nisu propisno opisane".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online