Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.01.2018.
01:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Odsečene glave u gepeku

Pet odsečenih glava pronađene su u prtljažniku taksija u gradu Verakruz u Meksiku, prenosi BBC.

EPA/ELIZABETH RUIZ
Uviđaj: Policija obezbeđuje mesto obračuna

Vozilo je bilo parkirano pokraj puta, a u autu su se nalazila i obezglavljena tela u crnim plastičnim vrećama. Na haubi automobila bio je ispisan grafit koji zločin povezuje s narko-kartelom poznatim pod imenom Nova generacija Haliska.

U gradu Verakruz, u kojoj su tela otkrivena, između 2016. i 2017. godine dogodilo se 2.200 ubistava, a čak 70 odsto bilo ih je povezano s organizovanim kriminalom. Glavni državni tužilac Verakruza nedavno je rekao da je uništeno nekoliko organizovanih kriminalnih grupa, a 28. decembra policija je održala i konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da je uništena i naoružana skupina Sombra (Senka) odgovorna za niz otmica.

Inače, više od 47.000 ljudi je ubijeno tokom pet godina od kada je počeo rat protiv droge u Meksiku, izjavili su federalni tužioci u ovoj zemlji.

Državno tužilaštvo zabeležilo je samo prošle godine 12.903 pogibije u slučajevima koji su povezani sa drogom. Vlada Meksika objavljivala je podatke o ubistvima, ali je prestala pre godinu kad je broj ubijenih došao do 35.000 ljudi.

Šta je poruka svireposti?

Kad narkokarteli stignu u neki meksički grad, prvo započnu psihološki rat protiv stanovništva putem medija, najčešće kroz snimke slučajeva ekstremnog nasilja koji imaju za cilj da se poseje strah među građanima. Bande svoje poruke šalju na različite načine, od transparenata do vešanja tela na glavnim mostovima, kako bi izazvali strah i paniku.

Meksička vojska je koncem prošle godine objavila izveštaj o desetogodišnjem ratu protiv narkokartela tokom kojeg je ubijeno više od 2.000 kriminalaca.

- Za 12 godina koliko ratujemo sa kartelima, učestvovali smo u 1.948 okršaja i izgubili smo 126 vojnika. Ubili smo, međutim, 2.268 kriminalaca - rekao je pukovnik Rikardo Trevila.
Rat protiv narkokartela počeo je decembra 2006. godine na inicijativu predsednika Felipea Kalderona.

Nova generacija Haliska

Jedan od najbrže rastućih organizacija bila je povezana sa Sinaloom koja ih je koristila kao paravojnu formaciju u svojoj borbi protiv Los Setasa, pre nego što su postali saveznici. Ono što ih razlikuje od ostalih jesu pisane poruke koje ostavljaju na mestima svakog masakra koji počine: "Dosta je bilo ucena, dosta je bilo ubijanja nevinih ljudi."

Meksikanci dominiraju američkim tržištem droge, kontrolišući 70 odsto svih narkotika koji se u najmoćniju svetsku silu dopremaju. Preko 90 odsto kokaina koji ulazi u SAD ide preko Meksika (Kolumbija, Bolivija i Peru su glavni proizvođači), a glavni su proizvođači i snabdevači i kanabisa i kristal-meta. Premda proizvode relativno malo heroina, veliki deo ove droge na američkom tržištu ide preko njih.

Analize govore da se ukupna zarada od prodaje narkotika kreće između 13,6 do 49,4 milijardi dolara na godišnjem nivou, zavisno od toga ko vrši procenu. Veruje se da je polovina od te sume zarađena prodajom kanabisa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online