Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.10.2017.
20:05
B. Petrović - Vesti A

Srpska deca u Nemačkoj: Sajam, avantura koja se pamti

Učenici Srpske dopunske škole "Vuk i Dositej" iz Štutgarta i okoline bili su na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu, o čemu su "Vesti" pisale. Oni ne kriju oduševljenje onim što su videli, pre svega knjigama, ali i "živim maskama" junaka iz svetske literature. Poseban doživljaj za sve bilo je putovanjem vozom do metropole na Majni. Uz tridesetak učenika škole svih uzrasta bili su nastavnica Biljana Petrović i manja grupa roditelja.

Vesti
Srpski đaci oduševljeni onim što su videli na Sajmu knjiga u Frankfrutu

Zajednička vožnja dopala se Iliji Rilaku (5. razred) iz Šorndorfa.

- Na Sajmu su mi se svidele srpske knjige i pesnikinja Jasminka Petrović sa kojom se već drugi put susrećemo u Nemačkoj i od koje sam dobio knjigu na poklon. Na štandu "Vesti" mi se posebno svidelo staro pismo i tamo sam kao poklon dobio moje ime ispisano tim slovima.

Za Jovanu Radovanov (6. razred) iz Šorndorfa putovanje u Frankfurt bilo je prava avantura.

- Drago mi je što smo videli kako se piše ćirilica na stari način. Dobila sam i knjigu na poklon.
Saša Kočić (5. razred) iz Štutgarta se prvi put vozio brzim vozom i zanimljivo mu je što su svi bili u jednom vagonu.

Bliznakinje i princeza

Bliznakinjama Tini i Nini Miletić iz Šorndorfa pored ostalog jedan od najjačih utisaka je svakako i ovaj: slikanje sa princezom i ostalim maskiranim junacima iz priča.

- Kada smo stigli na Sajam knjiga bio sam oduševljen. Nisam zamišljao da je tako ogroman iako mi je mama objasnila da je Sajam knjiga u Frankfurtu najveći na svetu. Sada sam mnogo ponosan što sam i ja bio na njemu. Najviše mi se svidelo kada nam je Jasminka Petrović čitala iz njena nove knjige. Pre godinu dana sam prvi put pročitao njenu knjigu "Škola" i od tada mi je ona omiljeni pisac. Naručili smo tu knjigu i na nemačkom, pa sam je odneo u moj razred gde je često čitamo i svi se smejemo.

Vesti
Bliznakinje Tina i Nina Miletić

Sestre Iva (4. razred) i Anja Grahovac (2. razred) iz Gibela su se takođe zabavljale u vozu.

- Prvo sam se bojala od voza, jer sam mislila da je mnogo brz, ali unutra više nisam, jer unutra se osećaš kao da je spor. Mislila sam i da nema stolova u vozu, već samo sedišta, pa kad sam videla da možemo nešto i da stavimo i da jedemo slatkiše, jako mi se dopalo! Na sajmu mi je bilo super. Dobili smo knjige i što ću sada moći lepo da naučim da čitam. Ja volim Jasminkine priče - kaže Anja.

Srbija da popravi štand

Saša Stevanović, roditelj iz Ludvigzburga, prezadovoljan je kako je učiteljica Biljana organizovala put i odzivom roditelja i dece.

- Sjajna je bila Jasminka, kao i ponuda knjiga. Razočaran sam, nažalost, što je jedino srpski štand bio loše ukrašen i primetite ga kad prođete pored njega. Smatram da je ovo bio događaj od velikog kulturnog značaja ne samo za ovu našu decu već za sve Srbe u Nemačkoj.

Siguran sam da bi iduće godine štand Srbije roditelji i deca iz škole "Vuk i Dositej" ukrasili tako da bude brzo uočen, a to je vrlo važno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online