Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.09.2017.
00:22
Z. Vicelarević - Vesti A

"Vesti" u Vizbadenu: Ove godine pune klupe

Već treću godinu u Vizbadenu postoji Dopunska škola na srpskom jeziku. Od početka je vodi profesor Vladimir Živanov, koji je predavao srpski jezik u Osnovnoj školi "Stevan Jakovljević" u Paraćinu, ali se iz skromnosti svojim učenicima predstavlja kao učitelj Vladimir.

Z. Vicelarević
Očekuju nove drugare: Deca sa nastavnicima

- Svaki početak je težak, pa ni sa ovdašnjom školom na srpskom jeziku nije bilo drugačije. Prethodne dve godine smo imali dosta poteškoća administrativne prirode, ali smo uspeli sve da rešimo i uspostavimo konstantnost nastave. Sad je otvoren put pred nama, a zadatak i cilj ove godine je da ostvarimo neke aktivnosti koje do sada nismo mogli. Nešto smo već i odradili, iako smo na početku školske godine. Bila je to jedna mala priredba - kaže učitelj Vladimir.

Z. Vicelarević
Prvi put u našoj školi: Stefan Marinković

Roditelji dovedite decu

On dodaje da su trenutno još u fazi formiranja škole, jer ima mnogo dece koja se nisu odazvala pozivu za nastavu.

- Biće ove godine mnogo više učenika pa ćemo, najverovatnije morati da ih podelimo po uzrastu, a u mogućnosti smo da pružimo i mnogo više sadržaja nego dosad.

Učitelj Vladimir poziva sve roditelje koji imaju decu u školskom uzrastu da se jave.

- Imam šest godina i mama me je dovela da učim ćirilicu. Htela sam da dođem i meni se sviđa ovde - kaže stidljivo mala Jana Simić, a mama Suzana nastavlja:

- Saznali smo preko prijatelja da ponovo ima škola na srpskom jeziku. Ja sam i sama, kao dete, pohađala školu na maternjem jeziku i smatrala sam da je to dobro i za moju Janu. Mi pričamo kod kuće srpski, ali ovde će ga naučiti još bolje. Pored toga saznaće nešto i o zemlji njenih roditelja, našoj kulturi, družiće se sa našom decom...

Veronauka

U Vizbadenu postoji i škola pravoslavne veronauke koju dva puta mesečno vodi otac Aleksandar Marković.
- Deca kroz veronauku uče da sačuvaju tradiciju, kulturu i osnove poznavanja katihizisa, nauke o Bogu. Deca ovde dobijaju i prva saznanja šta je post i kako se pravilno posti, šta su slave i kako se vrše obredi... Svi su kršteni i većina od ove dece su aktivna u crkvi nedeljom i praznicima, a neki su i čteci u oltaru - kaže nam otac Aleksandar.

Mnogo smo naučili

Odmah iza Jane, u poslednjoj klupi, sedi mnogo stariji Stefan Marinković (11).

- Idem u peti razred i prvi put sam u našoj školi, a mislim da ću ovde da naučim puno stvari. Znam da čitam ćirilicu onako, a da pišem pomalo, pa ću ovde sve to lepo da naučim - siguran je Stefan.

Z. Vicelarević
Marko, Anastasija i Jovan Mitić

Jovan Mitić (10) je na nastavu došao sa sestrom Anastasijom (14) i bratom Markom (8).

- Ja sam već dve godine u Dopunskoj školi i za to vreme sam svašta naučio. Učili smo kako se živi u Srbiji, da čitamo i pišemo, znamo dosta o Svetom Savi. Naučili smo i da deca u Srbiji puno uče i da ima mnogo talentovanih - kaže Jovan, a njegova sestra Anastasija dodaje:

- Meni se najviše svidelo kad nam je učitelj pričao o Kosovskom boju kad su se Srbi borili protiv Turaka.

Poseta hramu na Galusu

- Mogu i da najavim. Neke sledeće aktivnosti. Prvo izlet u Frankfurt u naš pravoslavni hram Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu, zatim planiramo saradnju sa učenicima nastave na makedonskom jeziku radi druženja i da deca mogu da uoče sličnosti i razlike u slovenskim jezicima. Još jedna saradnja nam je u planu i to sa školom u kojoj sam prethodno radio - navodi učitelj Živanov.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online