Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.09.2017.
20:10
R. Lukić - Vesti A

"Vesti" u Nemačkoj: Dve decenije bratske sloge

U velikoj luksuzno opremljenoj sali srpskog restorana Trokadero, u gradskoj četvrti Vinhorst u Langenhagenu, humanitarno udruženje Pomoć za mladi život svečano je obeležilo 20 godina postojanja. Udruženje je 1996. osnovano, a 1997. registrovano kao humanitarno udruženje, ali je vremenom zbog promenjenih okolnosti preraslo u samostalnu nevladinu organizaciju za razmenu mladih.

R. Lukić
Mirko Hojer i Mićo Mićić (treći i četvrti sleva) sa gostima iz pokrajine, grada i regiona

Saradnja koju su započeli mladi iz Langenhagena pre 10 godina krunisana je potpisivanjem ugovora o partnerstvu Bijeljine i Langenhagena.

Gradonačelnici

Da iza 20 godina rada stoje vidni rezultati govori i činjenica da su na proslavu jubileja stigli svi gradonačelnici Langenhagena, a iz Bijeljine delegacija sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i autobus pun mladih svirača, pevača i folklornih igrača. Iz Bijeljine su stigli i oni koji su prijateljstvo u tom gradu kovali od samog početka, a to su pre svega majka udruženja Radmila Nikolić i suosnivač Ibro Imširević, u to vreme predsednik Islamske verske zajednice u Bijeljini.

Prijateljstvo najvrednije

- Ako nešto postoji 20 godina znači da nešto i vredi. Uveren sam da će se saradnja i prijateljstvo nastaviti kada više i ne bude ovih današnjih garnitura - rekao je za "Vesti" gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

R. Lukić
Gosti iz Bijeljine: Začetnici saradnje (desno)

Među one koji su deo sebe ugradili u most prijateljstva i koju su građani Langenhagena srdačno primili se ubraja i Slavka Mitrović, portparol Skupštine opštine Bijeljina, i Ramo Smajlović, koji je odrastao sa udruženjem Pomoć za mladi život. Imao je samo 10 godina kada je u Langenhagen došao prvi put. Ramo danas ima 28 godina, ali je uvek ostao "naš Ramo" - dete udruženja i grada Langenhagena.

Med sa krova većnice

U Langenhagenu je tradicija da se na tavanu Gradske kuće uzgajaju pčele, i da med može da poklanja samo gradonačelnik osobama koje on nekim povodom odabere. Povodom 20-godišnjeg jubileja udruženja Pomoć za mladi život, med sa krova Rathausa dobio je zamenik gradonačelnika Vili Mine, koji je u Bijeljini boravio 15 puta. Odmah po primanju poklona Mine je od članova udruženja dobio novo ime - Slatki Vili.

R. Lukić
Suosnivač: Ibro Imširević sa suprugom

Sala je bila puna, a između mnogo govornika za kratko osveženje pobrinuo se Orkestar harmonikaša Manfreda Ungera, umetničkog direktora Muzičke škole Langenhagen, i orkestar ansambla KUD Semberija koji je cele večeri igrao, pevao i uspešno izveo program koji je osmislio njihov umetnički direktor Goran Perkić.

Govore su prvo održali gradonačelnici Mirko Hojer i Mićo Mićić, a sledili su Karl-Hajnc Klare, zamenik predsednika Parlamenta Donje Saksonije, Petra Rudscuk, zamenica predsednika Regije Hanover, Vili Mine, zamenik gradonačelnika Langenhagena, i Gabi Janke, profesorka gimnazije u kojoj je udruženje poniklo, a koja i danas rukovodi saradnjom gimnazije sa školama u Bijeljini.

- Posebno pozdravljam svoje prethodnike Valtrud Krikenberg i Fridhelma Fišera koji su prvi podržali rad udruženja, a naravno i svog zamenika Vilija Minea koji godinama neguje naše prijateljstvo sa Bijeljinom. Posebno sam srećan da su ovde i mladi iz Bijeljine koji su most spajanja dva grada - rekao je između ostalog gradonačelnik Lagenhagena Mirko Hojer izražavajući divljenje sedmorici gimnazijalaca koji su osnovali udruženje koje je uspelo da dve decenije uspešno radi.

Daniel se uplašio Bosanaca

- Kad sam bio prvi put u Beograd sam stigao avionom, a u Bijeljini, zajedno s vršnjacima iz Bosne, seli smo u autobus i pošli u Sarajevo i Sutomore. Bosanci su u autobus ušli glasno i čim su seli dohvatili su harmoniku, počeli da sviraju, pevaju i vrište. Imao sam tada 14 godina i moram priznati da sam se bio uplašio. Hvala svima koji su doprineli da smo postali prijatelji - ispričao je Daniel, danas student na Lajbnic univerzitetu u Hanoveru.

R. Lukić
Ponos gimnazije: Dr Dragić i student Daniel

Dobri ljudi

- Iz Lagenhagena nam uvek stižu dobri ljudi. Naši gradovi su već 10 godina pobratimi - naglasio je Mićo Mićić, kojem je kolega Hojer uručio specijalnu Povelju desetogodišnjice.

Karl-Hajnc Klare, zastupnik predsednika Pokrajinskog parlamenta, istakao je da načela udruženja solidarnost, humanost i zajedništvo doprinose prijateljstvu i dve države, a Petra Rudscuk, zamenica predsednika Regije Hanover, izrazila je potrebu da se ta načela danas u vreme masovnog kretanja izbeglica još više pojačaju. Zanimljive priče ispričali su gimnazijalci koji su posetili Bijeljinu i BiH, a njihova profesorka bila je ponosna da su dr Željko i student Danijel bili đaci njene gimnazije.

- Neka vaša ruka dodirne sve kontinente, biće nam svima bolje - poželeo je Goran Perkić, umetnički rukovodilac Semberije.

Bogat program Semberije

Članovi KUD-a Semberija, iako su imali teško veče, uspeli su da goste dobro zabave i da im predoče deo balkanskog folklora, narodne pesme i klasične muzike, koje su izvele solistkinje Nada Marjanović i Mirela Gernac i duet Andrijana Spasojević i Neda Marjanović.
Publika je naročito dobro primila vesele šopske igre, igre iz istočne Hercegovine, Svadbene običaje iz sela Koretište (Gnjilane) i šaroliku običajnu duhovnu koreografiju iz sela Duboka pod nazivom Dubočke kraljice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online