Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.07.2017.
09:31
telegraf.rs, Vestionline A

Dojče vele: Kongres novim sankcijama Rusiji vezuje ruke Trampu

Novi američki paket sankcija protiv Rusije takav je da ga predsednik SAD Donald Tramp ne može lako ukinuti, to je svojevrsna pobuna Kongresa protiv predsednika, ali sankcije imaju naličje koje će razbesneti evropske partnere SAD, piše u analizi "Dojče velea".

EPA/Shawn Thew
Donald Tramp "odbrusio" Rusima, podigla se prašina

Navodi se da novi paket američkih sankcija cilja energetski sektor i druge ključne segmente ruske ekonomije, ali je nešto drugo privuklo pažnju: nove mere su takve da ograničavaju mogućnost Donalda Trampa da jednostrano ukine sankcije kao predsednik.

Da podsetimo, predstavnički dom američkog Kongresa većinom glasova izglasao je dodatne sankcije Rusiji, Iranu i Sevrnoj Koreji, uprkos protivljenju američkog predsednika Donalda Trampa, javlja Rojters.

Za uvođenje novih sankcija glasalo je 419 članova Predstavničkog doma, dok su tri bila protiv.

Da bi sankcije bile uvedene, mora da ih usvoji i Senat, pre nego što zakon potpiše ili na njega stavi veto američki predsednik, navodi britanska novinska agencija.

Bela kuća je saopštila da Tramp još nije odlučio da li će potpisati zakon.

Dojče vele navodi da nije baš svakodnevna pojava da Republikanci i Demokrate u Kongresu postignu takav sporazum, ali su ga ovde postigli - u utorak je i Predstavnički dom usvojio novi paket sa 419 glasova za i svega tri protiv.

Očekuje se da ga Senat potvrdi bez većih trzavica pre letnje pauze.

Navodi se da je Bela kuća, videvši koliko je sati, prikočila sa protivljenjem. 

Doduše, Tramp bi mogao da stavi veto na zakon, ali bi onda izvesno bio preglasan u Kongresu što bi bila svojevrsna blamaža. 

Trampovoj administraciji će preostati jedino da, ako naumi da promeni režim sankcija, piše obrazloženje Kongresu o kojem će senatori i kongresmeni moći da odluče u roku od 30 dana.

- Ovo je prilično jedinstven razvoj, kada se uzme u obzir kavi su obično odnosi grana vlasti u SAD - kaže profesor Univerziteta Džordžtaun Džefri Anderson.

On ocenjuje da je pre samo nekoliko meseci teško bilo zamisliti da bi Kongres - pre svega Predstavnički dom gde su mnogi iz republikanske većine Trampove pristalice - pristao da veže ruke svom predsedniku.

- To je znak koliko je Tramp sputan čitavim ruskim pitanjem - smatra Anderson.

Profesor javne uprave na koledžu Smit  Mark Lendler navodi da "razlaz republikanskih predstavnika - koji odreda moraju da brinu o svom reizboru - i Trampa pokazuje još nešto".

- Za razliku od drugih pitanja u kojima se Trampovi stavovi razlikuju od tvrdokornih konzervativnih politika - kao što su imigracija i slobodna trgovina - kod pitanja Rusije biračka baza Republikanaca nije na Trampovoj strani. Zato su Republikanci u Kongresu slobodniji da se oko ovog pitanja izjasne suprotno Trampu - kaže on Lendler.

Dojče vele navodi da, ako su se prethodne tri runde sankcija protiv Rusije mogle videti kao reakcija na aneksiju Krima i mešanje Moskve u istočnoj Ukrajini, novi paket mera svakako se tumači kao znak nelagode Kongresa zbog navodne naklonosti Trampa prema ruskom kolegi Vladimiru Putinu te sumnjivih kontakata koje su dve strane imale u kampanji.

Navodi se da je, štaviše, izvorni predlog zakona pisan zbog sankcija protiv Irana, a mere protiv Moskve su dodate kasnije, kako su na videlo izlazili novi podaci o susretu Trampovih bliskih saradnika i ruskih predstavnika tokom kampanje.

Dojče vele navodi da izgleda da kao da u zapećku ostaje drugi, možda i važniji aspekt: mere predviđaju moguće kazne za kompanije koje sarađuju sa Rusijom na izgradnji gasovoda.

To bi moglo da pogodi brojne evropske firme i optereti partnerske transatlantske odnose.

Jednim okom se već gleda ka projektu Severni tok 2 koji bi trebalo da dovodi ruski gas preko Baltika u EU.

Prema oceni Dojče velea, nije čudo da su se Nemačka i Austrija usprotivile merama Kongresa.

- Paket sankcija u velikoj meri potencijalno izvozi žrtvovanje u Evropu i evropske kompanije. To će biti problem - kaže Andreson.

On podseća da su ranije sankcije protiv Rusije uvek bile dogovorene sa vodećim članicama EU.

- Partnerstvo Obame i Merkelove je bilo apsolutno centralno - primećuje Anderson.

Dojče vele zaključuje da toga sa Trampom nema ni u tragovima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online