Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.06.2017.
22:11
srbijadanas.com, Vestionline A

Stoun u 2 minuta objasnio politiku SAD: Za 30 godina 13 ratova i stotine hiljada žrtava

Jedan od najvećih holivudskih režisera Oliver Stoun objasnio je u govoru, nešto dužem od dva minuta, smisao američke politike u poslednjih tridesetak godina.

EPA/KIMIMASA MAYAMA
Oliver Stoun "ocrneo" politiku SAD-a

Stoun je definisao funkcionisanje "sistema" američkih "pravednih ratova" i za to dobio gromoglasan aplauz, preneo je Sputnjik.

Govor je održan pre oko četiri meseca, na dodeli "Speech at Writers Guild" nagrada za 2017, koje se dodeljuju mladim scenaristima.

- Možete biti kritični prema vašoj vladi i društvu u kom živite. Ne morate da se uklopite. Sada je modi da se napadaju republikanci, Tramp i sve to, a da se izbegavaju Obamini i Klintonovi. Ali, zapamtite ovo, u 13 ratova koje smo započeli u poslednjih 30 godina, i 14 milijardi dolara koje smo potrošili i stotine hiljada života koji su zbrisani sa zemaljske kugle, zapamtite da to nije bio jedan vođa već sistem, i demokratski i republikanski. Zovite ga kako hoćete: vojno-industrijsko-sigurnosni-finansijski-medijski kompleks. To je sistem koji se održava pod izgovorom da su to pravedni ratovi, da su opravdani u ime naše zastave, koja ponosno vijori nad našim životima. Naša zemlja je postala mnogo prosperitetnija za mnoge, ali u ime tog bogatsva ne možemo da opravdamo naš sistem kao centar za svetske vrednosti, sve dok izazivamo tolike ratove i haos u svetu. Nema potrebe da nabrajam žrtve, ali znamo da smo intervenisali u više od 100 država, invazijama, promenama režima, izazivanjem ekonomskog haosa, ili hibridnim ratom- mekom moći- kako god to zovete, ali to je ipak rat neke vrste. Na kraju to postaje sistem koji vodi ka uništenju planete i istrebljenju svih nas. Borio sam se protiv tih ljudi koji vode ratove tokom većine svog života. To je igra koja umara i u kojoj vas uglavnom potuku. I uz sve kritike i uvrede koje ćete dobiti, ali i pohvale, važno je da zapamtite da, ako verujete u ono što govorite i ako ostanete na svom putu, možete mnogo toga da kursu - rekao je Stoun, nakon čega je dobio veliki aplauz. 

Podsetimo, nedavno su na američkom kanalu Showtime emitovani eksluzivni intervjui, ukupno njih četiri, koje je čuveni američki režiser uradio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Razgovori s ruskim liderom trajali su dugo, a Putin je govorio o mnogim svetski važnim temama, ali i o svom privatnom životu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online