Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.05.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Beli Obama u Jelisejskoj palati

Emanuel Makron, osnivač i lider nezavisnog pokreta U marš!, bivši je bankar koji se nikada do sada nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savetnik sadašnjeg predsednika Fransoa Olanda i potom ministar ekonomije.

Reuters
Mnogi predsednika Francuske porede sa bivšim američkim predsednikom

Na poziciji ministra, Makron je ukinuo propise koji su do tada važili u nekim industrijskim sektorima i dozvolio da prodavnice duže rade nedeljom. Radio je za socijalističku vladu, ali su mu se pojedini u levom krilu partije suprotstavili.

Makron sebe predstavlja kao "neprijatelja nacionalizma" i kandidata otvorene Francuske koja ima svoje interese - bezbednosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali i operiše u otvorenom svetu. Mnogi ga, zbog liberalizma i nadahnutog pristupa politici, nazivaju i "belim Obamom", aludirajući na bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu.

- Čuo sam sve sumnje, strahove i volju za promenom. To je i navelo francuski narod da odstrani dve velike partije koje vladaju već 30 godina - poručio je sa bine.

Inače, Makron je održao govor izašavši na binu zajedno sa suprugom Brižit, što su mediji, mahom američki, ocenili kao neobičan potez. A što se te ljubavne priče tiče, ona je zaista i neobična i inspirativna. An Fulda, biograf Emanuela Makrona, kaže da je on u stanju da "pokori" Francusku pošto je uspeo da osvoji svoju profesorku iz srednje škole sa kojom je već deset godina u braku.

- On želi da pokaže da ako je bio u stanju da zavede ženu koja je 24 godine starija od njega i majka je troje dece, u malom provincijskom gradu, uprkos osudi i ruganju, može da osvoji i Francusku na isti način - tvrdi Fulda. Makronova supruga, šezdesettrogodišnja Brižit Tronj, predavala je dramu njegovom odeljenju u srednjoj školi La Providena u Amjenu, na severu Francuske.

- Nije bio poput ostalih, nije bio tinejdžer. S odraslima je imao odnos na ravnoj nozi - ispričala je Brižit u francuskom dokumentarcu snimljenom prošle godine. Tom prilikom prisetila se da joj je jednog dana Emanuel došao sa planovima da zajedno napišu predstavu za maturante.

Najmlađi u istoriji

Makron je sa 39 godina postao najmlađi predsednik u istoriji Francuske. Još uvek aktuelan rekord, star 169 godina, drži Luj-Napoleon Bonaparta, poznatiji kao Napoleon Treći, koji je na mesto predsednika, u vreme Druge Republike, došao sa 40 godina.

- Nisam mislila da će to tako daleko otići. Mislila sam da će mu dosaditi. Pisali smo, i malo po malo mene je potpuno osvajala inteligencija tog dečaka -

Sa 16 godina Makron je otišao iz Amjena kako bi nastavio školovanje u Parizu, obećavši pritom da će je uzeti za ženu.

- Zvali smo stalno jedno drugo i provodili sate na telefonu. Malo po malo, porazio je sav moj otpor, na neverovatan način, strpljenjem - priznala je potencijalna prva dama Francuske.

Brižit Tronj se razvela od prvog supruga 2006, a godinu dana kasnije udala se za bivšeg učenika. Od tada su i bukvalno nerazdvojni, a zajedno sa njima žive i njeno troje dece iz prethodnog braka. Brižit je imala aktivnu ulogu u kampanji svog supruga, a jedan od Makronovih savetnika izjavio je "da je njeno prisustvo od esencijalnog značaja za njega", kao i da je "ona jedna od retkih kojima Emanuel veruje".

Sam Makron, u intervjuu za RTL, rekao je da će Brižit biti pored njega i da ne namerava da je krije zato "što delimo život i što mi je njeno mišljenje važno".

- Uvek je bila uz mene, ona je moj ekvilibrijum - rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online