Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.04.2017.
17:09
Vestionline, Blic.rs A

100 dana Trampa: Evo šta je obećao, a šta ispunio

Danas se navršava prvih sto dana vladavine američkog predsednika Donalda Trampa. Svoj plan za prva tri meseca u Ovalnom kabinetu lider SAD predstavio je još u oktobru prošle godine, u okviru predizborne kampanje, u dokumentu nazvanom "Ugovor Donalda Trampa sa američkim glasačem", u kojem je dao niz obećanja kojima planira da "Ameriku ponovo učini velikom".

Reuters
Donald Tramp: Upao u sve zamke koje su mu postavljene

1) Predložiću ustavni amandman kojim će se ograničiti dužina mandata svih članova Kongresa.

Tramp nije ispunio ovo obećanje, iako je ono prvo na listi u njegovom Ugovoru sa američkim glasačem i prvo u grupi obećanja koja se tiču iskorenjivanja korupcije u Vašingtonu.

2) Poništiću "Obamaker" - reformu Baraka Obame u oblasti zdravstvene nege.

Iako je rušenje "Obamakera" bilo jedno od predizbornih obećanja na kojima je Tramp najviše profitirao tokom predizborne kampanje, ispostavilo se da je to bio i njegov najveći poraz od početka mandata. Trampov predlog zakona, koji je trebalo da zameni "Obamaker", koji je novi predsednik zabranio ukazom čim je ušao u Belu kuću, povučen je sa dnevnog reda Predstavničkog doma Kongresa. Razlog — nedovoljan broj glasova za njegovo usvajanje upravo među poslanicima Trampove Republikanske partije.

"Tramp je u upao praktično u sve zamke koje su mu postavljene"

3) Zabraniću useljavanje migranata iz regiona sklonih terorizmu.

Pokušaj da ispuni ovo obećanje Trampu je takođe bio jedan od prvih hladnih tuševa na početku mandata. NJegov ukaz kojim se migrantima iz sedam muslimanskih zemalja zabranjuje ulazak u SAD naišao je ne samo na proteste širom SAD, već i na tehničku prepreku za izvršenje, jer su ovu uredbu blokirali brojni sudovi širom SAD. Iako Tramp nije odustajao i odgovorio je novom izvršnom uredbom koja zabranjuje ulazak u SAD državljanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana, a izbeglicama na 120 dana, i drugi ukaz je prošao na isti način - blokiran od strane federalnih sudija.

4) Izgradiću zid na južnoj granici zemlje da bi se sprečio ulaz ilegalnih migranata i trgovaca drogom.

Ni od ovog obećanja nije bilo ništa. Zid na granici sa Meksikom nije ni počeo da se gradi, a odnosi sa tom državom su zaoštreni jer Tramp smatra da izgradnju treba da plati meksička vlada, piše Sputnjik.

5) Kina će biti proglašena "manipulatorom valuta".

Tramp ne samo da nije ispunio ovo obećanje, već je i odbio da to učini uz obrazloženje da za tim nema potrebe jer, kako je naveo: "Kina sarađuje sa SAD u rešavanju problema Severne Koreje".

6) "Zamrznuću" zapošljavanje u državnoj upravi.

Takođe jedno od delimično ispunjenih obećanja. Iako je 23. januara potpisao zabranu zapošljavanja u državnoj upravi (izuzev u vojsci), već u aprilu ova odluka je ukinuta.

7) Zabraniću stranim lobistima da prikupljaju novčana sredstva za američke izbore.

Nije ispunio.

8) SAD će se povući iz sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP).

Američki predsednik ispunio je ovo obećanje u prvoj nedelji svog mandata potpisivanjem odluke kojom su SAD formalno napustile ovaj sporazum. Međutim, treba imati u vidu da sporazum TPP zapravo još nije ni odobren u Kongresu.

9) Ponovo ćemo pregovarati o NAFTA trgovinskom sporazumu i obezbedićemo bolje uslove za SAD ili ćemo se iz njega povući.

Nije ispunio. Tramp je 20. aprila objavio da će svoje namere povodom ovog trgovinskog sporazuma saopštiti u naredne dve nedelje.

10) Za svaki novi propis koji bude donet biće ukinuta dva stara.

Ispunio. Ovu odluku Tramp je potpisao 30. januara.

11) Dozvolićemo nastavak projekata poput naftovoda "Kistoun".

Predsednik SAD ispunio je ovo obećanje potpisivanjem ukaza o obnovi projekta izgradnje dva naftovoda - "Kistoun", od kanadske provincije Alberta do SAD, i "Dakota akses", čija trasa vodi preko teritorija država Severna i Južna Dakota, Ajova i Ilinois.

12) SAD će prestati da finansiraju programe Ujedinjenih nacija u oblasti klimatskih promena

Nije ispunio, ali namerava. Plan budžeta koji podrazumeva smanjenje finansiranja Svetske organizacije u oblasti klimatskih promena postoji, ali sam budžet još nije usvojen.

13) Ukinućemo "neustavne" propise koje je doneo predsednik Obama

Tramp je ukinuo neke od Obaminih propisa, ali je diskutabilno da li su oni bili neustavni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online