Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 30.03.2017.
13:57
Vestionline A

Putinova "Satana" - može u sekundi da zbriše čitavu Francusku

Ruska agencija Tass objavila je da je Ruska Federacija odložila testiranje nove interkontinentalne rakete koja može da nosi dosad nezabeleženi broj nuklearnih glava.

1920x1080hdwallpapers.com
Ruski "sarmat" je strah i trepet za čitav svet

Reč je o sistemu RS-28 Sarmat, koji je i u Rusiji i na Zapadu poznat i pod milozvučnim imenom "Satan 2". RS-28 u stanju je nositi čak 10 teških nuklearnih glava, odnosno 15 lakših, što je ogroman skok u odnosu na američki Minuteman III.

Rusija je sistem prvobitno nameravala testirati do kraja 2016, ali sada se pokazuje da njena vojska i istraživački timovi imaju takve probleme da će to morati odgoditi najranije do kraja 2017. Koliko god se to činilo kao dobra vest, celi je niz loših vesti koje svedoče o kulminaciji nove de facto hladnoratovske trke u naoružanju. Prvo što je glasilo ruskog ministarstva obrane "Zvezda" prošle godine utvrdilo da je Satan 2 u stanju jednim jedinim projektilom zbrisati celi Teksas.

Njuzvik je bio još malo slikovitiji pa je to prlagodio evropskoj percepciji i naveo Francusku umesto Teksasa. Tada je saopšteno  i to da će taj sistem, najteži i najmasivniji svoje vrste u istoriji, biti u stanju probiti svu poznatu protivvazdušnu obranu. To je lako protumačiti kao SAD ili NATO.

Drugo, u projekat je Rusija ušla nakon što je SAD obznanio da će razviti sistem "hitnog globalnog udara", odnosno mogućnost da konvencionalnim naoružanjem udari bilo gde u svetu u roku od jednog sata. Prve naznake toga počele su još u doba administracije Džordža Buša s početkom razvoja nadzvučnog oružja. 2010. SAD je objavio da je te udare unutar jednog sata već spreman napraviti.

Njuzvik se danas poziva na izvještaj Sputnjika iz okotbra prošle godine prema kojem je rusko ministarstvo obrane 2010. naručilo novu verziju "Satana", te da je ugovor potpisalo 2011. Naravno, kao nuklearno sredstvo odvraćanja od napada, što je oduviek izgvor za nuklearnu trku. Sputnjik je tada objavio i prve fotografije prototipa nove rakete.

Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svetu

"Satan 2", predviđalo se, trebao je postati operativan do kraja prošle godine, a razlozi kašnjenja zasad su potpuno nepoznati. Njuzvik pretpostavlja da su se isprečili određeni tehnički razlozi. Rusija danas ima najveći nuklearni arsenal, 7300 glava. Sledi SAD sa 6970 glava. Jedno plus drugo i dalje je jezivo puno, ali je ipak neuporedivo bolje nego u doba vrhunca nuklearne histerije.

Broj glava inače ne znači i veće razorne sposobnosti neke vojske, nego to koliko ih je operativno, te sistemi koji ih prenose. "Satan 2" bi, navodno, trebao biti sposoban, umesto svih 10 nuklearnih glava, nositi i kombinaciju nuklearnih glava i sredstava za uništavanjeprojektila koji bi se, u slučaju primene, ispalili na "Satan 2".

U svetu još sedam zemalja poseduje nuklearno oružje; Francuska, Kina, Velika Britanija, Pakistan, Indija, Izrael i Severna Koreja. 

Svi ostali skupa nemaju ni blizu toliko oružja kao SAD ili Rusija, ali je problem u tome što su neke od tih zemalja uključene u duge i hronične ratove i sukobe. Neke od njih, pritom, imaju zvaničnu politiku koja povremeno odašilje krajnje iracionalne poruke, poput Severne Koreje. Kod nekih drugih naprosto nije sigurno bi li u nekom trenutku mogli reagovati iracionalno bilo zbog političkih jastrebova ili biti uvučene u spiralu nasilja, poput Indije, Pakistana ili Izraela.
 

POVEZANE VESTI

Subota 08.04.2017. 18:38
Nece detoniratu tako snaznu bombu, vec ce testirti projektil, koliko je precizan , brz, manevarske sposobnosti. Inace kada je detonirana Car bomba, do sada najjace oruzije ikada jacina joj je bila 50 megatona, a ona bi unistila otprilike trecinu Srbije. Pa da li sada shvatate zasto nece detonirati bombu koja moze da unisti celu Francusku ? Eksplozija bi izbacila Zemlju iz orbite, bukvalno. Malo se informisite pre nego sto objavite clanak.
Subota 08.04.2017. 18:40
Kakvi smo mi ljudi debili.... bolje da se od onog majmuna dalje nismo ni razvili...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online