Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 18.03.2017.
21:45
Vestionline A

Šta će se desiti sa Velikom Britanijom kada umre kraljica?

Kako se približava 91. rođendan engleske kraljice Elizabete Druge, mediji sve više spekulišu o tome šta će se desiti nakon njene smrti.

Reuters
Kraljica Elizabeta II

Uprkos tome što je njena majka doživela 101 godinu, mediji upozoravaju da kraljica živi skoro deceniju duže od prosečnog životnog veka žena u Velikoj Britaniji. "Gardijan" navodi da su monarhija i vlada već decenijama spremni za kraljičinu smrt. 

Novinar Sem Najt razgovarao je sa istoričarima, državnim zvaničnicima, predstavnicima medija i osobama bliskim palati kako bi saznao detalje o "Londonskom mostu", što je kodni naziv za tajni plan koji će početi sa realizovanjem odmah nakon kraljičine smrti. Trajaće devet dana, odnosno do njene sahrane. 

Prema informacijama do kojih je došao, Velika Britanija je još 1960-ih počela da planira razvoj dešavanja nakon smrti kraljice. U novije vreme održana su dva ili tri godišnja sastanka učesnika koji su zaduženi za realizaciju plana, uključujući i skoro deset vladinih kancelarija, policiju, Kraljevske parkove Londona, vojsku i emitere vesti. 

Mediji su već pripremljeni za smrt kraljice pa tako "Gardijan" već ima napisane priče koje će se objavljivati kada Elizabeta druga premine, dok "Tajms" planira 11-dnevni program. ITN i Skaj njuz mreže već godinama vežbaju emisije povodom smrti kraljice. 

Na dan smrti, Bi-Bi-Si planira da aktivira radio-prenosni sistem upozorenja koji je korišćen za vreme Hladnog rata, a Gardijan piše da većina novinara nikada nije čula za njega. Britanske radiostanice opremljene su plavim OBIT svetlima kojim će biti signalizirana smrt kraljice, nakon čega će sve radio stanice prekinuti emitovanje muzike i svoj program prilagoditi tragediji, dok će Bi-Bi-Si prestati sa emitovanjem satire. 

U pogrebnu povorku trebalo bi da budu uključeni i kraljičini psi, pasmine Velški korgi. Četiri dana posle smrti, telo kraljice biće prebačeno u Vestminster Hol, gde će ostati četiri dana, a ožalošćeni će biti u mogućnosti da joj odaju počast skoro ceo dan. 

Na dan sahrane kraljice, u Velikoj Britaniji će sve biti tiho. 

U 9 ​​sati pre podne Big Ben će zazvoniti jednom, dok se ostatak dana neće čuti. U 11 sati, kada kovčeg bude spušten, planirano je da ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva zaćute, da najave na železničkim stanicama budu isključene i da se vozači autobusa se povuku na stranu ulice.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.03.2017. 23:56
I poslije kraljice....Kralj !!!
Ponedeljak 27.03.2017. 23:56
I poslije kraljice....Kralj !!!
Ponedeljak 27.03.2017. 23:56
I poslije kraljice....Kralj !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online