Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 01.03.2017.
08:33
blic.rs, Vestionline A

Šta ako je Putin zapravo Trampov pion?

Još otkako su američki obaveštajci optužili Rusiju da se meša u američke predsedničke izbore, lider SAD Donald Tramp je primoran da negira optužbe da je on marioneta Kremlja.

Reuters, fotomontaža
Ko je tu koga nadmudrio: Donald Tramo i Vladimir Putin

Ovog puta je sajt "Politiko" objavio priču koja govori o drugačijoj mogućnosti, ali koja opet podrazumeva da su Rusi umešali prste u predsedničke izbore u SAD. U tom procesu on je možda i bez pitanja dobio pomoć od Rusa u obliku sajber napada i širenja neproverenih informacija.

Da li su ovo spekulacije bez imalo čvrstih dokaza? Definitivno. Ali se isto može reći i za često ponavljane teorije o tome kako je Tramp "Mandžurijski kandidat" čiji svaki korak kontroliše Moskva pomoću šifrovanih poruka.

Da li je Tramp nadmudrio Ruse?

Nedavni preokret u Trampovim stavovima u odnosu na prethodne prijateljski nastrojene izjave o Kremlju povećavaju mogućnost da je ruski predsednik Vladimir Putin zapravo pion u ovoj igri.

Tramp i njegov tim zadužen za kampanju možda nisu ni verovali da će Kremlj uticati na njegovu pobedu na izborima. On je držao Ruse na svojoj strani povremenim uveravanjem da će kao predsednik imati odnose sa Rusijom kao sa jednakim partnerom, a ne kao sa neprijateljem.

Putin, očajan da spase rusku posrnulu ekonomiju i vrati joj status svetske sile, mogao je sve dalje da učini sam.

Kako "Politiko" navodi Rusima je Tramp potrebniji nego oni njemu. Američke i evropske sankcije uvedene Moskvi uz pad cena nafte zadale su jak udarac ekonomiji Rusije.

Oko 20 miliona ljudi, što je nekih 15 odsto ruske populacije, živi ispod granice siromaštva, pokazuju poslednja istraživanja. To je za 3 miliona više siromašnih otkako su sankcije prvobitno uvedene 2014. godine.

Tu su i predsednički izbori koji će se održati sledeće godine u Rusiji. Niko ne sumnja da će Putin osigurati i četvrti mandat, ali Kremlj se ipak plaši da bi mala izlaznost mogla da podrije njegov autoritet. Ako bi Bela kuća priznala rusku vlast nad Krimom, to bi Putinu dalo veliku prednost.

Tramp obećao, Kremlj naseo

Američki predsednički kandidat koji je obećao da će preispitati ove probleme možda je u Putinovim očima izgledao kao neko vredan ulaganja vremena, novca i napora.

U prilog ovoj teoriji ide i činjenica da su se ruski zvaničnici poneli kao da su prevareni i izdani, kada su Tramp i njegova administracija promenili retoriku.

Kada je Bela kuća 14. februara objavila da neće ukinuti sankcije Rusiji dok ona ne vrati Krim Ukrajini, političari iz Kremlja su reagovali na to sa vidnim razočaranjem i zbunjenošću. I ruski državni mediji su prestali da izveštavaju pozitivno o Trampu.

Ruski zvaničnici su pokazali bes zbog ostavke Majkla Flina na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost SAD, koji se našao usred afere zbog razgovora sa ruskim ambasadorom kada je navodno rekao da će SAD možda ublažiti sankcije.

Od heroja do zlikovca

Usledila su nova razočaranja: Džejms Matis, ministar odbrane SAD rekao je da NATO mora da razgovara sa Rusijom sa pozicije sile, a Flina je nasledio general Herbert Rejmond Mekmaster, koga podržava senator Džon Mekejn, verovatno najveći Putinov kritičar u SAD.

Trampova transformacija od heroja do zlikovca je postala kompletna kada se on zarekao da da će povećati američki nuklearni arsenal, što je podstaklo priče o novoj trci u naoružanju.

Kako zaključuje "Politiko" razočaranje u Rusiji je očigledno iako Kremlj insistira da nikada nije gledao Trampa "kroz ružičaste naočare".

Međutim, Putin ipak razloga za sreću jer Trampovi potezi u SAD dokazuju slabost američke demokratije.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.03.2017. 08:45
Svi koji su pomislili da će dolaskom Trampa doći do veće "ljubavi" između Amerikanaca i Rusa prevarili su se . Nema tu ljubavi postoje interesi i tu je kraj svih priča .
Sreda 01.03.2017. 22:02
Jako je verovatno da je Putin Trampov pijun. Isto onoliko koliko i da strumfovi postoje!
Sreda 01.03.2017. 22:05
Dajte ljudi pa tek je 1. mart....ejjjj do 1. aprila ima čitav mjesec..... Dobra prvo martovska šala koja ipak ne pije vode....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online