Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.12.2016.
13:22
Vestionline A

10 razloga zbog kojih će se raspasti EU

Sledeća godina biće ključna za opstanak Evropske unije, koja je do pre nekog vremena bila simbol stabilnosti i prosperiteta.

pixabay
Nekad simbol stabilnosti, sada na ivici kolapsa

Iako se EU još pre nekoliko godina činila kao vrlo monolitna i kompaktna unija koja obezbeđuje sigurnost i prosperitet svojim članicama, situacija je sada, na kraju 2016. godine, potpuno drugačija.

Uz migrante i neprestane mogućnosti da Evropu zapljusne još jedan milionski talas nesrećnika koji bi preko Turske pokušavali doći do Starog kontinenta, još je celi niz problema koji opstanak EU dovode u pitanje. Sigurno je da će sledeće razdoblje biti obeleženo grčevitom borbom za očuvanje Unije, ako ne u sadašnjem, a onda bar u nešto izmenjenom obliku.

1. Dužnička kriza i diktat štednje

Agonija koju je u većoj meri prolazila Grčka a u manjoj još nekoliko zemalja juga EU omrzla je ideju Evropske unije dobrom delu stanovnika

2. Rastuća nejednakost

Iako je recesija završena, još traje i raste raslojavanje u društvu i nastaje sve veći društveni jaz, a smanjuje se srednji sloj građana.

3. Podela na sever i jug

Više nego ikada EU je podeljena na dva dela, na bogate države na severu kontinenta i siromašne države na jugu.

4. Dominantna Nemačka

Nemačka je dominantna zemlja u Evropskoj uniji i ta bi se njena uloga, ne voljom Berlina, mogla i pojačati, što stvara animozitet kod nekih članica.

5. Prevelika regulisanost

Preterana birokratija i prevelika regulisanost gotovo svakog segmenta društva u EU u kojemu se propisuju i potpuno nepotrebni propisi.

6. Nedostatak vizije

Niko danas sa sigurnošću ne može reći u kojem smeru Evropska unija treba da ide i na koji se način treba razvijati, a nedostatak vizije velika je opasnost.

7. Oslanjanje na SAD

U pojedinim segmentima EU kao da nije vodila svoju politiku već je stavove prilagođavao SAD. S dolaskom Trampa to će se promeniti.

8. Rat u Siriji nepotreban

Evropska unija se, prateći SAD, delimično umešala u sukob u Siriji, a nije trebalo.

9. Putin je dežurni krivac

Nedostatak svesti o stvarnim uzrocima problema koji potresaju Uniju doveo je do toga da je zemljama EU sada za sve kriv – Putin.

10. Migrantska kriza

Više od milion ljudi ušlo je u Evropsku unijuu prošlom migrantskom talasu. To bi se moglo ponoviti počne li Turska ponovo puštati migrante prema EU.

Ključno pitanje sada su izbori u Francuskoj. Pobedi li na predsedničkim izborima Marin le Pen, Francuska će za neko vreme ili izaći iz Evropske unije ili će na neki način zamrznuti svoje članstvo u njoj. To će redukovati Uniju na svojevrsnu veliku Nemačku, odnosno Nemačka će ostati jedina zemlja lider koju će svi slediti, navodi se u tekstu.

“To nije dobro ni za Nemačku, ni za Evropsku uniju, ni za Hrvatsku u krajnjem slučaju. Paradoksalno je da Nemačka ne želi tu ulogu i svim je silama pokušava izbeći”, kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

POVEZANE VESTI

Petak 09.12.2016. 15:41
Ljubomora je cudo , a rusko-srpska (rusofili) LJUBOMORA prevazilazi ljudsko rezonovanje zdravog razuma !!! ??? Propagirate cucavac (Rusiju) , a SANJATE dzakuzi (Veliki ZAPAD) eeeeeeeeeee moji rusofili !? Nista drugo - ili bi mozda hteli da ubedite svet i protivrecite (samo u inat) time sto bi osporili DA NE TEZITE DA ZIVITE KAO STO SE ZIVI NA ZAPADU (civilizovano) ??? Sigurno da vam je zelja da svakog dana stojite u red i da cekate za namernice i svuda gde udjete spremite 200 g. kafe , bombonjeru i 100 evrica - eeee i sami znate da je to prica za malu decu !? . Iz rusofila GOVORI ljubomora , to je CINJENICA i to vise nego ocigledno . Sta mi vredi besplatno zdravstvo u Rusiji (Srbiji) kad je SVE medicinsko u domenu opste prakse , a ostalo (kardiologija , ginekologija , urgentna hirujgija ....) u domenu KORUPCIJE ! Pa sad prezivi ako mozes !? Svako ko "visi" na ovaj zapadni list tj. online novine zivi na Zapadu (Amerika) ili u Srbiji (NIKO DA SE JAVI IZ RUSIJE !?) - CINJENICA ! A , jedan od vas da ode u Rusiju (utopija - priznajte) - ne da radite - vec da zivite istim nacinom zivota kao vasi idoli Rusi (da cekate u red za SVE - da osetite da bez protekcije i korupcije ne ide NISTA) + ( da hodate danima do kucnog praga jer nema prevoza po tim ruskim tajgama , tundrama , tunguzijama , vukojebbinama , najzecoj zimi , jezi , stravi , uzasu ... ruska necivilizacija kotira 80% teritorije) . Za AVANTURISTE kao stvoreno podneblje !!! Rusofili kritikuju samo zato sto NE MOGU tako dobro i lepo da zive kao sto se zivi na Velikom ZAPADU . A , oni rusofili sa Velikog Zapada sto nekonstruktivno kritikuju iste - jesu "promasene karijere" i " zivotni LUZERI" ali ipak prezivljavaju - "kako tako" .... u Rusiji isti ZAVRSAVAJU , kao drustveni paraziti , dva metra ispod zemlje . Ruska ljubomora izrazena je iz razloga sto sami nisu u stanju i NE MOGU sebi da priuste lepe godisnje odmore , da voze super kola (zapadna) , kod nas (svako ko vozi automobil ) TEZI , TEZI , TEZI ... da vozi "zapadnjacki" luksuz ... ne "rusku" skalameriju . TEZE da zive u izobilju , ko govori suprotno LAZE ... Oni tajkuni koji sebi mogu da priuste LUKSUZ (sa Zapada) obmanjuju "ruske i rusofilske luzere" iskljucivo laznim patriotskom parolama - A , SAMI ZIVE PO STANDARDU ZAPADA !!! ??? Licemerno ( rusofili proteziraju to u nedostatku licnog uspeha - glorifikuju "svog" tajkuna ... u inat Zapadu) . Jedino rusofilski licemeri kazu da sve to nije nista i nije sve u izobilju (100%-tna LAZ) .... ili mislite (osim ono - sto ne teze da zive ruskim nacinom zivota) da zele da RATUJU !!! ??? - eeeeeeeeee moje jadne rusofilske naivcine pa odavno bi se "patriote" javljale sa "ratnim izvestajima" , a ne sa rusofilskim laprdanjem po portalu Vesti online !!! ??? Rusija je srpska AGONIJA !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online