Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.10.2016.
04:14
D. Lukić - Vesti A

London na izlaznim vratima EU (1): Britanija podiže sidro

Bićemo ponovo nezavisna i suverena zemlja, rekla je premijerka Tereza Mej na partijskom skupu u Birmingemu

Reuters
Britanija će biti nezavisna i suverena zemlja: Tereza Mej

Velika Britanija će pokrenuti razgovore o razdruživanju sa Evropskom unijom do kraja marta iduće godine i sva je prilika da će se već na leto spustiti zavesa na istoriju njenog članstva u "najboljem od svih svetova".

Na godišnjoj konferenciji Konzervativne partije u Birmingemu, liderka konzervativaca i predsednica vlade, Tereza Mej, okončala je preostale nedoumice i uputila poruku Briselu da je britanski voz odlaska iz EU krenuo na put bez povratka i da će, pre nego što napusti zajednicu, Britanija još samo pokušati da kao "suverena i slobodna" zemlja ispregovara sa ostalih 27 članica EU najbolji aranžman budućih odnosa.

Opet nezavisni

- Mi ćemo biti ponovo nezavisna i suverena zemlja koja nije više deo političke Unije, zemlja bez briselskih supranacionalnih institucija koje trenutno imaju prednost nad našim Parlamentom i našim zakonima - uzvikivala je Tereza Mej sa tribine u Birmingemu.

Uz burne ovacije partijskih delegata, premijerka Britanije kazala je kako "nova sloboda" praktično znači da će "gordi Albion" iznova sam odlučivati kako će (na primer) da etiketira svoje prehrambene proizvode u prodavnicama, pa sve do toga kako će da kontroliše imigraciju na Ostrvo. Britanija će, kaže premijerka, ponovo biti zemlja - "svoja na svome".

Zbaciće "lance"

Za one koji još sumnjaju da je raskid sa Briselom moguć bez velikih potresa, lomova, gubitaka i otezanja, Mejova ima poruku: "Britanija je, kao deo globalnog sveta (bez Unije) "sasvim moguća", a taj cilj je "nadohvat ruke", čim se zemlja otarasi "briselskih okova"."

U Vajtholu, rad na proceduri razlaza privodi se kraju tako da je predsednica vlade već prošle sedmice mogla da Britancima obeća kako će "slobodna Britanija" već u naredne dve godine zbaciti "lance".

Prva stanica na ovom putu je zvanično aktiviranje člana 50 Lisabonskog ugovora, koji precizira proceduru izlaska jedne zemlje iz EU. Posle ovoga, slede pregovori o budućnosti odnosa između "slobodne Britanije" i ostatka Unije.

Vanbračni odnosi

Među "krupnim detaljima" raskida sa Unijom jedna od prvih mera je "velika suspenzija" - ukidanje celog niza briselskih zakona inkorporiranih u britansko zakonodavstvo. To će, uzvikuje Mejova, jednom zauvek da okonča primat Brisela nad nacionalnim zakonima. Tek kada se ovaj posao završi, zajedno sa ostalim, manje spornim merama iz "brakorazvodne parnice", London će ući u pregovore sa Briselom o budućnosti "vanbračnih odnosa".

SUTRA - London na izlazni vratima EU (2): Panda u evropskoj kući

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online