Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.08.2016.
19:13
I. Kozarski - Vesti A

Teroristi gore u Alepu

Sirijska armija upadima jurišnih grupa započela je ofanzivu u jugozapadnom Alepu s ciljem da povrati položaje izgubljene 6. avgusta i ponovo zatvori obruč oko terorista u zapadnom delu grada.

Reuters
Bitka u spaljenom gradu: Pobunjenici patroliraju

Borba za puteve snabdevanja u slučaju uspeha neminovno će prerasti u bitku za konačno oslobađanje Alepa, budući da su razmere dovedenih pojačanja grandiozne za sirijske prilike. Osim jedinica u gradu, tu je stiglo još oko 20.000 pripadnika Sirijske armije, iranskog Korpusa revolucionarne garde, Palestinaca i iračkih šiitskih milicija. Takođe je stiglo i oko 100 tenkova i 400 BVP-a i drugih oklopnih vozila.

Ulične borbe

Džihadisti i njihova sabraća po teroru iz "umerene opozicije" takođe su pokupili većinu snaga s drugih delova fronta. Samo na ulazu u deo Alepa pod njihovom kontrolom ostalo je živih oko 7.000 terorista. Oni su se sabili na prostoru širokom 2,5 i s dubinom od oko četiri kilometra koji je delom gusto izgrađen, a delom pod poljima. To su platili ogromnom cenom, pošto je ruski generalštab saopštio da su im u četiri dana uoči ofanzive Sirijske armije naneti stravični gubici - oko 1.000 mrtvih i 2.000 ranjenih, 29 artiljerijskih oruđa i 85 automobila naoružanih teškim mitraljezima.

U četvrtak ujutro Sirijci i palestinski Hezbolah i Liva al Kuds napokon su napali kvart Ramuš istočno od Artiljerijske škole. Oni su zauzeli benzinsku stanicu, a potom stigli do zgrade opštine, ali su se usled žestokog otpora povukli.

Spreman kotao?

Na jugu front kod Al Amirije miruje, a teroriste drže prikovane u kamenolomima artiljerijom i avionima. Izvori s terena navode da dosadašnji razvoj situacije pokazuje da je sirijska komanda rešila da pođe na koridor terorista direktno, što obećava ulične borbe za razvaline. Međutim, broj i raspored sirijskih rezervi nisu poznati, pa mnogi ostavljaju mogućnost da vojska namerava da što više terorista uvuče u usko grlo njihovog koridora, pre nego što pođe u šire opkoljavanje preko polja ka Hikmi i Akrabu s juga, tim pre što tenkovi još nisu masovno uvedeni u boj.

Sevaju kasetne bombe

S druge strane, zapadno od artiljerijske škole, teroristi su pokušali da preuzmu inicijativu napadom u podeljenom građevinskom kompleksu "1070". Međutim, Sirijci su uništili kamion natovaren eksplozivom sa kamikazom za volanom, žestokom vatrom slomili pešadijski napad i pošli u juriš za leđima terorista u bekstvu. Navodi se da su oslobodili pet blokova zgrada između kompleksa "1070" i Artiljerijske škole. Potonji napadi sirijske pešadije do četvrtka u 17 časova nisu bili uspešni.

Oko tri kilometra dalje na zapadu vojska je prešla auto-put, ali do juče u podne nije uspela da zauzme ruševine rejona Akrab. Islamisti tu sprečavaju prodor vojske stalnim napadima, pošto bi oslobađanjem Akraba Sirijci došli u priliku da napadnu malo selo Hikma na jugu i obuhvate teroriste u centralnom delu: "1070" - Artiljerijska škola - Rašidin, koji je izložen gustom tepihu ruskih bombi, uključujući kasetne.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.08.2016. 22:48
stalno gore, a nikad da izgore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online