Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.03.2016.
04:00
B. Božin - Vesti A

5.000 tona municije za Nemačku

U 415 brodskih kontejnera koji su iz SAD poslednjih nekoliko nedelja pristigli u nemačku luku Bremerhafen, nalazi se municija, tvrdi portal Dojče Virtšafts Nahrihten. Brod koji je doneo ovaj opasni tovar je od prošle nedelje usidren u luci Nordenham, a kontejneri su pretovareni na voz i prebačeni u veliko skladište municije u mestu Mizau, kraj Kajzerslauterna.

Reuters
Stigao veliki transport (Foto: Ilustracija)

Računa se da se radi o oko 5.000 tona municije koja je stigla u pokrajinu Rajnland-Pfalc i čeka da bude upotrebljena. Neuobičajeno je to što je objavljena fotografija o istovaru kontejnera, na kojoj se vidi jedan od učesnika u transportu, a uz to je navedeno čak i njegovo ime.

Citiran je američki pukovnik Metju Reding koji je nadgledao isporuku: "Ovaj kritični transport, a radi se o najvećoj pošiljci u poslednjih 10 godina, pomoći će nam da podržimo NATO partnere i dokaz je za to koliko smo spremni da branimo naše saveznike".

Ko to predstavlja opasnost za saveznike i partnere, doduše, nije eksplicitno navedeno.

U pozadini ipak može da se razazna da se radi o reakciji na delovanje Rusije u Ukrajini 2014. godine. Tada je NATO osnovao specijalnu jedinicu za brze akcije VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) koja pre svega treba da bude upotrebljena protiv ruskih akcija i minimizuje rizike za Alijansu u oblasti Srednjeg istoka i severne Afrike.

Jasna poruka Rusiji

Oružje i municija se redovno transportuju, ali se obično to na ovaj način ne pokazuje javnosti. Sada je čak i na američkoj internet stranici "Stars & Stripes"
objavljeno da ova ogromna isporuka treba da služi potrebama USAREUR , dakle američkim snagama stacioniranim u čitavoj Evropi, a kao razlog se navode "agresivni postupci Rusije".

U čitavoj priči je, međutim, neobično to što se jedna armijska formacija naoružava dve godine nakon što je osnovana. Gotovo je sigurno da će veliki deo municije uskoro biti upotrebljen, i to na velikim vojnim manevrima koji će se pod imenom Anakonda ubrzo dogoditi u Poljskoj. Planirano je učešće 25.000 vojnika iz 24 zemlje, najavljuje internet stranica komande američke vojske u Evropi.

Koliko municije od 5.000 tona će "preživeti" ovu vežbu, još uvek nije jasno, ali je poslata jasna poruka da je Amerika u stanju da u kratkom roku obezbedi ovako velike količine - ako bude potrebe.

I američki mediji smatraju da je u pitanju agresivna demonstracija, pa se tako u vestima televizije NBC pozivaju na nedavno okončanu diskusiju o tome da li se radi o novom "hladnom ratu", pri čemu je citiran ruski premijer Medvedev koji je nedavno na konferenciji u Minhenu rekao da "se pita je li ovo 2016. ili 1962. godina"?!

Tako posmatrano, čitav transport je još jedan signal protiv Rusije, iako je ova isporuka samo kap u moru: Ukoliko se pogleda broj inostranih vojnih baza, vidi se da ih Rusija van svojih granica ima svega 10, dok SAD imaju između 662 i 900, zavisno od izvora podataka.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.03.2016. 14:08
Ma kakva Rusija. Nema ovo oružje veze sa Rusijom. To je sve zastarelo i pred istekom roka trajanja. Prodali jeftino EU "partnerima" koji će to platiti i poslati u Siriju, Irak, Libiju, Afganistan. Saudi plaćaju nemilice da se odbrane od Jemena. Znaju oni odlično da sa Rusima ne može tako. To je sve "da se Vlasi ne dosjete".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online