Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.02.2016.
11:57
Vestionline A

Napad u Ankari izgovor za invaziju na Siriju?

Bombaški napad u Ankari ne samo da je ošamutio Tursku, nego je njene lidere još dublje gurnuo u krizu, naglašavajući tursku ranjivost na situaciju u Siriji. Ovaj napad učinio je da izjave turskih lidera budu još borbenije.

Reuters
Izgleda da smo sve bliži turskoj invaziji na Siriju

"Ako krenu protiv Rusa, nastaće haos"

- Naša odlučnost da odgovorimo unutar i van granica zemlje jača sa ovakvim radnjama. Mora da se zna da Turska neće da zazire od korišćenja prava na samoodbranu u bilo koje vreme, na svakom mestu i u svakoj prilici - izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

- Kada kaže da će da odgovori na napade, turski predsednik, naravno, misli na Kurde, koji su odmah optuženi za napad u Ankari. Naime, upozorenja istoričara na mogućnost raspada Turske i stvaranja kurdske države postaju realnost - smatra stručnjak za Bliski istok Stanislav Tarasov, a prenose ruski mediji.

Prema njegovim rečima, turska vlada pravi sve više propusta u spoljnoj i unutrašnjoj politici, a dokaz za to su sve učestaliji teroristički napadi.

- Ukoliko Turska pokrene kopnenu invaziju protiv Kurda u Siriji u trenutku kada ruska avijacija dejstvuje sa snagama predsednika Asada, gde Zapad pomaže sirijsku opoziciju, a svi oni se deklarativno bore protiv Islamske države, tu će da nastane haos - ubeđen je poznati novinar Miroslav Lazanski, a prenose srpski mediji.

On dodaje da je do sada vlada Turske za terorističke napade optuživala pripadnike Radničke partije Kurdistana (PKK), političku organizaciju Kurda koji žive u Turskoj, a sada su požurili da optuže sirijske Kurde.

"Turci precenili svoj značaj"

- Optužba protiv sirijskih Kurda je u funkciji opravdavanja direktnog turskog mešanja u rat u Siriji. Problem sa čelnim ljudima turske države je što su očito precenili svoj i značaj same Turske i sa svojom antiruskom histerijom komplikuju situaciju u tom području - kaže Lazanski.

- Turske oružane snage već gađaju iz artiljerije položaje sirijskih Kurda, a predsednik Erdogan i njegovi saradnici odavno ponavljaju da je kopnena intervencija jedini način da se zaustavi rat. Međutim, Erdogan zasad ne uspeva da ubedi svoje saveznike, prvenstveno SAD, da su Kurdi neprijatelji, a ako uspe u tome, biće korak bliže kopnenoj intervenciji - zaključuje Miroslav Lazanski, a prenose domaći mediji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online