Sreda 12. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.01.2016.
11:00
Vestionline A

Strah nad Nemačkom: Luftvafe juri fantomske teroriste

Avioni-presretači Nemačkog ratnog vazduhoplovstva sve češće poleću zbog uzbune – sumnje da će neki civilni putnički avion biti upotrebljen kao oružje terorističkog napada na ciljeve na zemlji.

Reuters
U slučaju uzbune, poleće se za najviše 15 minuta

Sve je veća opasnost od terorističkih napada

U protekle tri godine, šest puta je posumnjano da su teroristi oteli putničke avione u Nemačkoj - uz mogućnost da ih upotrebe kao oružje. Veza između kontrole leta i pilota tih aviona bila je prekinuta duže od 20 minuta i posade aviona nisu reagovale na pozive sa zemlje. To je značilo uzbunu za presretačke timove Nemačkog ratnog vazduhoplovstva koji su stacionirani u Nojburgu (Bavarska) i Vitmundu (Donja Saksonija).

Ti timovi su u stalnoj pripravnosti. Kada Nacionalni centar za bezbednost vazdušnog prostora, čiji rad koordiniraju federalna policija, Bundesver i kontrola leta, oglasi uzbunu, timovi poleću. Prema informacijama državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, tokom 2015. je bilo 18 takvih uzbuna. Ako se računa i angažovanje savezničkih timova iz susednih zemalja, onda ih je bilo ukupno 42.

Sada su se povećali nervoza i strah da teroristički napad možda neće biti otkriven na vreme. U slučaju da se obistini pretpostavka da je u određenom slučaju reč o terorističkom napadu, komanda se sa NATO prebacuje na državne organe.

Adrenalin protiv ektremista

U slučaju uzbune, piloti Luftvafe moraju da polete za najviše 15 minuta. Već prema stepenu uzbune, do rulanja aviona po pisti može da prođe i samo deset minuta. Za najviše 30 minuta, piloti Jurofajtera mogu da stignu do svake tačke u Nemačkoj koju bi mogli da prelete sumnjivi avioni.

Pomenuti slučajevi ispostavili su se kao lažne uzbune - radilo se uglavnom o greškama pilota putničkih aviona. Neki su imali tehničke probleme, a bilo je i onih koji su gubili orijentaciju. Takve avione su nemački Jurofajteri pratili do razjašnjenja situacije, a bilo je slučajeva kada su ih i sprovodili do nekih aerodroma.

Da bi se takve akcije odvijale rutinski, svake godine se simuliraju i po hiljadu puta.

Obaranje civilnog aviona?

Signal za uzbunu daje inspektor Luftvafe koji je nadležni zapovednik snaga Nacionalne vazdušne odbrane. U slučaju eskalacije, komandu preuzima ministar(ka) odbrane. To je sve propisima regulisano do detalja. Ono što nije regulisano, jeste pitanje koje je čak i Ustavni sud ostavio otvorenim: da li presretači smeju da obore civilni putnički avion da bi tako otklonili opasnost za stanovništvo na tlu?

Oko ove izuzetno osetljive teme spore se poslanici, a ministarstvo nije dalo zadovoljavajuće objašnjenje, pa ostaje samo da se nadamo da do takve situacije neće doći.

Sreda 27.01.2016. 18:43
Pa strah udje u Evropu-ali tražili su djavvola pa našli.A što se plaše pa tu je bratska aMerika da ih izvuče iz pakla u koji ih je gurnula.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online