Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 13.12.2015.
11:59
sputniknews.com, Tanjug A

Nova pobeda ruske diplomatije

Na Međunarodnoj konferenciji o klimi usvojen je istorijski sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja. "Klimatski sporazum je pobeda ruske diplomatije, s obzirom na to da su u dokument uvršteni mnogi predlozi Moskve", izjavio je rukovodilac programa "Klima i energetika" Svetske fondacije za prirodu (WWF) Aleksej Kokorin.

Reuters
Moćnici našli zajednički jezik oko sporazuma o globalnom zagrevanju u Parizu

Sporazum je postignut u subotu (12. decembar) u Parizu, a odobrilo ga je gotovo 200 nacija. Uz povike oduševljenja, izaslanici 195 država odobrili su sporazum, koji nudi nadu da čovečanstvo može da izbegne katastrofalne klimatske promene i sprovede energetsku revoluciju, preneo je AFP.

- Ovo je pobeda ruske diplomatije, s obzirom na to da su u sporazum uvršteni svi predlozi, posebno oni koji se tiču zaštite šuma. Rusija je uspela mnogo da doprinese međunarodnom sporazumu, iako je njena uloga drugostepena, s obzirom na to da ona nije glavni donator i finansijer - rekao je Kokorin.

Predstavnik ruskog predsednika za pitanja klime Aleksandar Bedricki je istakao da je Pariski sporazum veliki korak napred, ali da je u narednom periodu potrebno puno posla kako bi se on i primenio u praksi.

- Želim da potvrdim predanost Rusije, koja će nastaviti da radi sve kako bi se sačuvala planeta za pokolenja koje dolaze - rekao je on.

Svi zadovoljni

I drugi svetski lideri i zvaničnici pozdravili su istorijski klimatski sporazum postignut u subotu u Parizu.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard navala je sporazum "odlučujućim korakom napred".

- Ovo je ogromno: Skoro sve zemlje na svetu upravo su potpisale Pariski sporazum o klimatskim promenama - zahvaljujući liderskoj ulozi Amerike - napisao je američki predsednik Barak Obama na Tviteru.

- Pariski sporazum stvara mehanizam, arhitekturu koja omogućava da se kontinuirano bavimo ovim problemom na efikasan način. Okupili smo se oko čvrstog sporazuma kakav je svetu bio potreban - rekao je Obama u Beloj kući.

Na Tviteru se oglasio i francuski premijer Manuel Vals, koji je naveo da je čitav svet ujedinjen u Parizu za istorijski sporazum o klimi. 

- Ponos i odgovornost za pobedu u korist planete - napisao je francuski premijer.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je sporazum iz Pariza „ogroman korak napred“ za planetu.

- Postizanjem ovog sporazuma, zemlje sveta pokazale su šta mogu učiniti jedinstvo, ambicija i upornost - izjavio je Kameron.

I nemačka ministarka za životnu sredinu Barbara Hendriks pozdravila je Pariski sporazum nazvavši ga neviđenim globalnim dostignućem.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.12.2015. 13:27
Kakvo globalno zagrijavanje? Na osnovu lazni izvjestaja drzave su uvele takse i poreze vlasnicima automobila. Lak nacin da dodju do novaca. Milutin Milankovic je jos prije stotinu godina objasnio prirodne cikluse zagrijavanja i hladjenja povrsineplanete. Podgoricani ce da se zagrijavaju dodatno gej torturom. Trebalo bi i gej bolesnicima uvesti porez za uznemiravanje gradjana. Posto ste onemogucili komentare jel to znaci da i vi ovisite o njihovim lobistima???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online