Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 02.12.2015.
10:34
Tanjug A

Rusija: Crnogorci, kad uđete u NATO, prekidamo sve

Rusija će obustaviti zajedničke projekte sa Crnom Gorom ako ta zemlja uđe u NATO, izjavio je danas predsednik Odbora za odbranu i bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta Viktor Ozerov.

Reuters
Predstavnici Crne Gore u Briselu

Ozerov je rekao da projekti, koji će biti obustavljeni, uključuju one na vojnom planu, javila je agencija RIA Novosti, a prenosi Rojers.

Crna Gora je jutros pozvana da se pridruži NATO i postane 29. članica Alijanse, nakon što su se šefovi diplomatija zemalja članica usaglasili o pozivu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, otvarajući sastanak šefova diplomatija država članica u sedištu NATO u Briselu, izjavio da politika otvorenih vrata Alijanse ima za cilj širenje stabilnosti, bezbednosti i demokratskih vrednosti i čestitao Crnoj Gori, što je ispraćeno snažnim aplauzom.

Nakon toga zvanično je crnogorskim ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija i odbrane Igoru Lukšić i Milici Pejanović Đurišić zvanično saopštio da je Crna Gora pozvana u NATO.

- Danas otvaramo novo poglavlje. Mislim da smo zaslužili poziv. Ovo je sjajna vest za ostale zemlje Balkana. Nastavićemo sa reformama u istom intenzitetom kao do sada - rekao je Lukšić.

U Crnoj Gori se smatra da je dobijanje pozivnice potvrda da je ta država demokratska, stabilna, sigurna, dobro razvijena, da deli iste vrednosti kao i najnaprednije zemlje sveta i da ima standardno pravno okruženje baš kako treba.   

Ulaskom u NATO Crna Gora će, očekuje se, steći bezbednije i sigurnije tržište za strana ulaganja i smanjiće rizike kada do investicije dođe.

Kako nalaže procedura NATO-a, nakon današnje pozitivne odluke ministara, formalni poziv bi iste nedelje trebalo da uputi generalni sekretar Jens Stoltenberg crnogorskom šefu diplomatije Igoru Lukšiću.

Nakon toga, Lukšić uzvraća pismom u kojem navodi da Crna Gora prihvata obaveze članstva. Zatim, sve zemlje članica NATO-a potpisuju Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, koji, zatim, moraju ratifikovati Vlade zemalja članica Alijanse.

Konačan korak ka članstvu je predavanje Protokola o pristupanju SAD, odnosno Stejt departmentu gde se čuvaju svi dokumenti alijanse, što državu čini punopravnim članom NATO-a.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.12.2015. 10:42
A dje će vam duša bivša braćo ?
Sreda 02.12.2015. 12:14
Bojim se da ce cena ruganja Rusiji biti visoka . Mala je Ctna gora da bi ona dizala kuuraac na veliku Rusiju . Narod nema nista protiv a najvise ce ga kostati . Slicno ce biti i u Srbiji kada picousti odluci da uvede sankcoje velikoj Rusiji . Taj dan nije daleko .
Sreda 02.12.2015. 11:12
Kao što rekoh - nema akcije - samo reakcija... A simptomatično je i što se ne kaže "ako uđete" nego "KAD uđete"... Ne tako davno napisah, da sve izgleda da su na svetskom planu karte promešane i da je Balkan ovaj put pripao američkoj sferi uticaja... Slava Rusiji !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online