Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 10.11.2015.
19:37
blic.rs A

Indijci tuže britansku kraljicu: Vratite nam dijamant od 120 miliona evra!

Svi istaknuti Indijci, uključujući bogate biznismene i zvezde najveće filmske industrije na svetu - Bolivuda, pokrenuli su zajedničku kampanju kako bi u Indiju vratili 120 miliona evra vredan dijamant koji se nalazi na kruni britanske kraljice Elizabete II. Indijci tvrde da je taj 105-karatni dragulj ukraden tokom britanske kolonizacije njihove zemlje.

Reuters/Pool
Sve oteto iz Indije smatraju svojim vlasništvom

Indijci su podneli tužbu pred Visokim sudom u Londonu, u kojoj od Velike Britanije zahtevaju da Indiji vrati ukradeni dijamant "Koh-i-nor" koji je kraljica nosila na krunisanju svog supruga Džordža VI, a kasnije i ćerke Elizabete II 1953. godine. Ovaj vredan dragulj takođe je krasio krunu kraljice Aleksandre i kraljice Meri.

Dijamant, čije ime u prevodu glasi "Planina svetlosti", u istorijskim knjigama se prvi put spominje 1304. godine. Nekoliko vekova važio je za najveći dragulj na svetu.

Tužba dolazi u nezgodnom trenutku za Veliku Britaniju, koja će ove nedelje u Bakingemskoj palati ugostiti premijera Indije Narendru Modija. Pored toga, tužba ponovo pokreće polemiku o surovoj kolonizatorskoj prošlosti Britanaca.

Predstavnik Titosa, jedne od grupa koje finansiraju postupak tužbe je David de Souza, na konferenciji za medije je saopštio da je "Koh-i-nor" samo jedan u "moru dragulja i vrednih artefakata koje su Britanci pokrali iz Indije".

- Britanci bez imalo obraza tvrde da su u zemlju doneli demokratiju i modernizaciju. Posledice njihove kolonizacije nisu nijedno od ta dva, već krađa indijskog bogatstva i uništavanje duše zemlje, tvrdi on.

Reuters/Pool

Znak zahvalnosti

S druge strane, vlada Britanije odbacila je zahteve za vraćanje ovalnog dijamanta koji je vladar Dulip Sing poklonio kraljici Viktoriji 1851. godine, nakon britanske aneksije Pendžaba.

- Umešani u ovaj smešni slučaj treba da shvate da su britanski kraljevski dragulji pravo mesto za Koh-i-nor dijamant u znak zahvalnosti i priznanja za više od tri veka britanskog prisustva u Indiji koje je doprinelo modernizaciji, razvoju i demokratizaciji te zemlje - rekao je istoričar Endrju Roberts.

Akciju je pozdravila i podržala jedna od najvećih filmskih zvezda Indije Bumika Sing. - Dragulj "Koh-i-nor" nije samo dragi kamen od 105 karata, već deo istorije i kulture i nesumnjivo mora biti vraćen Indiji - rekla je glumica.

Indija je unajmila tim britanskih advokata kako bi povratila dragi kamen. Advokati su najavili da će slučaj bazirati na Aktu o Holokaustu, koji nacionalnim institucijama Velike Britanije daje moć da vrate ukradena kulturna dobra vlasnicima.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.11.2015. 20:32
А шта има у Британији а да није отето из других земаља.Кад би енглези вратили све што су покрали ништа не би имали.Они су навикли само да отимају.
Utorak 10.11.2015. 19:55
Ма, баба је дала гаће на аукцију али круну не скида!
Utorak 10.11.2015. 22:05
loppine nisu navikle da vraćaju ono što otmu."plava krv"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online