Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 23.09.2015.
11:12
Tanjug A

EU puca po šavovima: "Videćemo svi da je car go"

Usvajanje plana za izbeglice u Briselu većinom, a ne jednoglasno, potvrdilo je podeljenost u Evropi, a izjave nezadovoljnih zvaničnika su ubrzo produbile jaz.

Tanjug
Izbeglice sve više cepaju Evropu

Kako je istakao BBC, to što je glasanje završeno sa četiri glasa protiv (Slovačka, Češka, Rumunija Mađarska) i jednom uzdržanom članicom (Finska) je presedan za Evropsku uniju, koja je po pravilu bila jedinstvena u pitanjima koja se tiču suvereniteta država.

Izbeglička kriza je uzdrmala još neke temelje EU, pa se članice otvoreno ne slažu oko zaštite spoljnih i unutrašnjih granica, pojedine države su suspendovale sporazum iz Šengena, pa granične kontrole ponovo rade, a i sporazum iz Dablina je de fakto van snage jer nema registrovanja migranata u zemlji ulaska u EU (Grčka).

Takođe, više puta je istaknuto da nedostatak zajedničke solidarnosti dovodi u pitanje i održanje osnovnih evropskih vrednosti.

Dodatan problem predstavlja i stav Velike Britanije, koja odavno razmišlja o svom odnosu prema EU, koja je prosto odbila da učestvuje u planu o raspodeli kvota.

Takođe, plan je iz dana u dan sve manje relevatan, jer se njime predviđaju kvote samo za raseljavanje 120.000 migranata koji su u Grčkoj, Španiji i Italiji, a procene stručnjaka su da bi do kraja godine u Evropu moglo da stigne i do deset puta više ljudi iz Sirije, Iraka, Avganistana i drugih zemalja.


Uprkos protivljenju četiri zemlje, po važećoj regulativi EU, one su u obavezi da poštuju odluku. BBC navodi da je EK istakla da je "rešena da sprovede ono što je dogovoreno".

- Ono što nije poznato jeste šta će se desiti ako neka zemlja prosto reši da se ne povinuje - navodi britanski servis.

Da će biti protivljenja jasno su pokazale izjave posle sastanka.

Predsednik Češke je nakon glasanja u Briselu oštro rekao da će "budućnost pokazati koliko je odluka bila pogrešna".

Nakon njega, slovački premijer Robert Fico je rekao da "on neće prihvatiti nove uslove i da neće poštovati diktat većine".

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Čovanec je na Tviteru rekao da "ćemo uskoro shvatiti da je car go", kao i da je "ovo poraz zdravog razuma".

Češka je najavila i moguće obraćanje Evropskom sudu pravde zbog ove odluke.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.09.2015. 18:04
Pa nek se raspadne samo mi je žao što nas ne primi da imamo čime pravdati i sopstveni raspad.
Sreda 23.09.2015. 11:30
jeebe suverena sestra amerika
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online