Nedelja 9. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.05.2010.
04:45
Tanjug A

Proslavljen Dan pobede u Moskvi

Zvucima himne Evrope "Ode radosti" Ludviga Van Betovena, na Crvenom trgu u Moskvi je posle jednočasovnog vojnog defilea, završena parada povodom 9. maja - Dana pobede nad fašizmom. Paradi je prisustvovao ruski državni vrha i oko 30 šefova država i međunarodnih organizacija, među kojima je bio i predsednik Srbije Boris Tadić.

Parada je počela iznošenjem zastave Ruske Federacije i znamenjem pobede u Drugom svetskom ratu. Jedinicama postrojenim na Crvenom trgu obratio se i čestitao praznik ministar odbrane Anataloj Serđukov.

Učesnicima parade i prisutnim gostima i veteranima Drugog svetskog rata, kojih ima oko 3.000, obratio se zatim i predsednik Rusije i vrhovni komandant Dmitrij Medvedev.

Medvedev je pozvao na ujedinjenje napora u suprotstavljanju novim izazovima i pretnjama i izrazio uverenje da pojavljivanje ruskih i savezničkih vojnika u istom stroju na Paradi pobede u Moskvi pokazuje zajedničku odlučnost da se zaštiti mir i ne dopusti revizija rezultata Drugog svetskog rata.


"Lekcije Drugog svetskog rata pozivaju nas na solidarnost. Svet je i dalje krhak. Mi smo obavezni da pamtimo: ratovi ne počinju odjednom, zlo se pojačava ako se pred njime povlači i ako se trudimo da ga ne primećujemo", poručio je on.


"Samo zajedno možemo da se suprotstavimo savremenim pretnjama, samo na osnovu dobrosusedstva rešavamo probleme globalne bezbednosti, kako bi ideali pravde i dobra prevladali u celom svetu, a život budućih pokoljenja bio slobodan i srećan", rekao je ruski predsednik, čestitajući praznik ratnim veteranima, građanima Rusije, gostima iz inostranstva i učesnicima parade.

Vojnu paradu je predvodio general potpukovnik Valerij Gerasimov, komandant moskovske oblasti. Uz pratnju više od 50 ruskih i stranih vojnih orkestara sa 1.200 muzičara, parada je bila podeljena je u tri celine - marš vojnika i oficira, prikazivanje sofisticirane kompjuterske tehnike i vojne opreme i prelete borbenih aviona.

Prema pisanju ruskih medija, u paradi je učestovovalo 10.500 ruskih vojnika iz svih rodova vojske, kao i oko 1.000 pripadnika oružanih snaga zemalja članica antifašitičke koalicije - Zajednice nezavisnih država, Velike Britanije, Francuske, SAD i Poljske. Pojedine organizacije ruskih veterana protestovale su zbog dolaska stranih vojnika na Paradu, protiveći se njihovom defileu na Crvenom trgu, kao simbolu ruske pobede i armije.

Uz najnovije naoružanje ruske vojske, na Crvenom trgu je prikazano i oružje iz Drugog svetskog rata. Iznad grada je proletelo 127 aviona i helikoptera, a trgom prošla mehanizovana kolona u kojoj je bilo 16 jedinica iz Drugog svetskog rata, uključujući i tennkove T-34 i samohodne protivtenkovske topove, ali i savremena oklopna vozila, minobacači i druge vrste naoružanja.

Na paradi je prikazan i savremeni antiraketni sistem "pancir", a prvi put u istoriji održavanja parada prikazane su i tri protivavionske instalacije prenosnog raketnog sisetma "topolj-m ".

Građani Moskve 65. godišnjicu pobede nad fašizmom proslavljaju kao jubilej od prvorazrednog nacionalnog značaja, a glavni grad Rusije je u znaku sutrašnje parade.

Svaki izlog u širem centru Moskve okićen je posterima kojima se veliča pobeda nad nacističkom Nemačkom i njenim saveznicama, širom višemilionskog grada postavljeni su bilbordi sa fotografijama iz Drugom svetskog rata, na videobimovima se emituju ratni filmovi, a sa zvučnika ođekuju pesme uz koje su se crvenoarmejci četiri godine borili.


O ključnoj ulozi Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu svedoči činjenica da je 75 odsto nacističkih divizija uništeno na tzv. Istočnom frontu i da su više od trećine žrtava u Drugom svetskom ratu bili sovjetski građani.

Obama neće prisustvovati paradi


U Moskvu neće, međutim, doći predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Francuske Barak Obama i Nikola Sarkozi, kao i britanski i italijanskui premijeri Gordon Braun i Silvio Berluskoni.


Neće stići ni lideri Belorusije i Ukrajine Aleksandr Lukačenko i Viktor Janukovič, država koje su u vreme Drugog svetskog rata bile u sastavu Sovjetskog Saveza, a koje će imati svoja slavlja povodom istog jubileja.


Sovjetski Savez je, naime, u Drugom svetskom ratu izgubio 26.225.000 ljudi, od čega su više od dve trećine bili civili. Jugoslavija je u istom periodu izgubila 1.027.000 ljudi, od čega su tri četvrtine bili civili. Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije (NOV i POJ) sadejstvovala je sa Crvenom armijom u probijanju Južnog fronta ka Austriji (Sremskog fronta), za šta je maršal Josip Broz Tito (1892-1980) odlikovan sovjetskom Ordenom pobede, koji je dodeljen samo još četvorici stranih vojskovođa.


Tadić je prvi predsednik Srbije koji je pozvan u Moskvu na proslavu Dana pobede, međutim poziv nije upućen i predstavnicima Vojske Srbije. Među državnicima koji su, po završetku vojne parade, praćeni domaćinom, ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim odali počast palima u borbi protiv fašizma, bili su, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Kine Hu Đintao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović. 

Paradu na Crvenom trgu u Moskvi direktno prenosile ruske tv stanice, a o svemu što se danas bude događalo u glavnom gradu Rusije izveštavaće više od 2.000 akreditovanih stranih novinara, snimatelja i fotografa iz celog sveta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online