Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 12.06.2015.
07:46
S. J. - Vesti A

Sve liči na Vijetnam!

SAD će u Irak poslati još 450 vojnika koji će "pokrenuti peti poligon za obuku s ciljem bolje integracije sunita u iračku vojsku i efikasnije borbe sa ekstremistima". Poligon će biti u nekadašnjoj američkoj vazduhoplovnoj bazi u Al Takadumu. Vojnici će u Irak otići u narednih šest do osam nedelja. Cilj je da se u iračku vojsku integriše više sunita kako bi se efikasnije borila protiv džihadista Islamske države koja kontroliše većinski sunitske delove zemlje.

Tanjug/AP
"Instruktorima" niko ne garantuje da se neće naći u borbi i da neće izginuti

Američki predsednik Barak Obama juče je najavio plan o slanju vojnika u Irak radi obuke, a koji isključuje mogućnost raspoređivanja Amerikanaca blizu linije fronta. Najavljeno je i slanje američke opreme i oružja vojsci u El Takadumu, koji je pod upravom vlade u Bagdadu.

Oko četvrtina od 450 američkih vojnika biće savetnici, dok će ostali biti zaduženi za bezbednosna, logistička i administrativna pitanja.

Atomska bomba džihadista

Zapadna štampa je objavila vest od kojih se mnogima zaledila krv u žilama: Pripadnici Islamske države su sakupili dovoljno nuklearnog otpada od kojeg mogu da naprave oružje za masovno uništenje. Do ovog otkrića su došli obaveštajci. Navodno su teroristi taj radioaktivni materijal našli i oteli iz istraživačkih centara i bolnica.

Nemački mediji ovim povodom podsećaju da je predsednik SAD Barak Obama pohitao da objavi kraj rata u Iraku, ali da se tamo ubrzo obrelo 3.500 američkih vojnika koje su u Pentagonu prekrstili u "vojne savetnike".

Međutim, kritički nastrojen deo javnosti u SAD tvrdi da sve ovo podseća na Vijetnam. Čak i oni iz Demokratske stranke, poput senatora Čarlija Rengela, javno upozoravaju na već viđeni scenario iz vijetnamskog rata.

- Onaj ko misli da se tih 450 američkih vojnika poslatih u Irak neće tamo naći u opasnosti - ne živi u stvarnosti - rekao je on TV stanici CNN.

Ovome je pridodao opasku da je sve ovo već viđeno jer se događalo i na početku vijetnamskog sukoba. Bela kuća je na ovo uzvratila šturim saopštenjem da će sa novim kontingentom, na iračkom tlu biti stacionirano 3.550 američkih "vojnih savetnika". Ovom je dodata i ničim utemeljena tvrdnja da ta divizija "instruktora" neće učestvovati u borbama na frontu.

Pomoćnik savetnika za bezbednost, Ben Rods, uložio je mnogo truda da umiri domaću javnost objašnjenjem da ti momci "nisu nikakve trupe, koje će ići u prve borbene redove, mada će podržavati iračke snage na terenu dok budu vodile bitke".

POVEZANE VESTI

Petak 12.06.2015. 08:10
" Не нападају Ирак због Садама Хусеина већ Садама Хусеина због Ирака ". САД су газде Земљине кугле и раде шта им је воља .Хусеин је био слабији од САД и сада је Ирак окупиран .Зашто се не оглашавају УН ? Па зато што су газде УН американци .
Petak 12.06.2015. 14:13
Sadam Husein je sam uspio da u zemlji vlada mir i prosperitet, među svim zajednicama, sve dok nisu došli amerikanci, koji poslije toliko godina ni politikom, a ni sa armijom nisu u stanju da riješe ni primirje ! Svakodnevne nebrojne žrtve i destrukcija zemlje njih uopšte ne pogađa niti su se zapitali zašto su sve napravili ! Radi boljitka, ne vjerujem !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online