Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.05.2015.
12:31 >> 12:48h
Tanjug A

"I Rusija bi mogla da postane članica EU"

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da nije isključeno da bi Rusija kroz 20 godina mogla postati članica Evropske Unije.

Tanjug/AP
Potrebna saradnja na uzajamnu korist: Miloš Zeman

- Možda će, na primer, Rusija postati članica EU. Naše se privrede međusobno dopunjuju. Rusiji je potrebna savremena tehnologija, dok su EU potrebni energetski resursi - rekao je Zeman u intervjuu ruskom listu "Komersant".

Govoreći o Rusiji, češki lider je izjavio da, po njegovom mišljenju, u ovom trenutku u zemlji vlada "uglavnom demokratija", preneo je Sputnjik.

- Kao prvo, mi imamo slobodne izbore. Kao drugo, imamo političke partije. Postoji opozicija, istina slaba, ali je to problem opozicije. Svako odgovara za sebe, a ne za drugoga - rekao je Zeman.

- Osim toga, demokratija - to je, takođe, i decentralizacija, regionalno samoupravljanje. Najvažnije je da postoji podela vlasti koja daje veća prava regionima. To, po mom mišljenju, i jeste put ka demokratiji - naveo je predsednik Češke u intervjuu "Komersantu".

Ukinuti sankcije Rusiji

Miloš Zeman je ponovio zahtev za ukidanje sankcija protiv Rusije. On je, pozivajući se i na izjavu austrijskog kancelara Vernera Fajmana, primetio da raste otpor unutar EU protiv ekonomskih sankcija.

- Broj zemalja članica EU koje se negativno izjašnjavaju o sankcijama raste - naglasio je češki predsednik.

S tim u vezi je naveo ranije izjave Fajmana koji je kazao da su sankcije neefikasne i glupost.

- U skorije vreme slične izjave sam čuo i od španskog ministra inostranih poslova Hose Manuel Garsija Margalja - naveo je Zeman.

Španija i Austrija su među zemljama koje se zalažu za pozitivan odnos prema Rusiji i kritički gledaju na sankcije.

Zeman je od samog uvođenja kritikovao sankcije EU protiv Rusije. On je, inače, jedan od retkih zapadnoevropskih šefova država koji je prisustvovao svečanostima povodom 70-te godišnjice pobede nad fašizmom u Moskvi.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.05.2015. 14:19
Evropska unije ce jednog dana uci u sastav Ruske federacije !! Cika Zemane , stalno menjassteze , mali ti nas sesas .
Utorak 12.05.2015. 19:28
A ko kaze da ce EU uopste postojati za 20 godina? Mnogo vece su sanse da nece nego da hoce. Mozda ce tada, neki naslednik Zemana morati da ispunjava uslove da udje u EUU! U medjuvremenu ce nasi satrapi na vlasti pokloniti i prodati sve, pa i zemlju, zarad sarene laze, zvane EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online